Velký přehled mezd v Česku: Jsme na tom lépe, ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Velký přehled mezd v Česku: Jsme na tom lépe, ale...

Mzdy sice rostou, ale málo!
Mzdy sice rostou, ale málo! (Foto: Shutterstock)

Ačkoliv meziročně mzdy vzrostly zhruba o 5 procent, pořád platí, že princ zůstává princem a chuďas chuďasem. Podle přehledu z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí totiž nejvíce berou řídící letového provozu a šéfové velkých firem, nejméně pak číšníci. Podívejte se, kdo na to má, kdo se snaží nasbírat na nájem z dýška, a komu za posledních pět let stoupl plat takřka dvojnásobně.

Ekonomka Markéta Šichtařová (Next Finance):Mzdy sice rostou, ale málo!

Medián mezd celkově v ČR loni dosáhl 24 187 korun hrubého, což je meziročně o 4,8 procenta víc. Je to hodně nebo málo a čím je to dané?
„Je to málo z toho pohledu, že hladina mezd je u nás posazená příliš nízko. Naproti tomu když vezmeme v úvahu míru inflace a míru růstu reálných mezd, není to tak katastrofální. Přesto budou muset mzdy v budoucnu růst ještě výrazně rychleji (nad 5 % by bylo ideální), aby se dostaly na úroveň, která by odpovídala míře rozvinutosti české ekonomiky.“

Největší růst mediánu mzdy zaznamenali pomocní montážní dělníci, ve srovnání s rokem 2011 berou skoro dvojnásobek. Jak si toto vysvětlujete?
„Bohužel to není vůbec dobrá vizitka, protože svědčí o tom, že česká ekonomika se pomalu transformuje do ekonomiky, která funguje jako levná montovna. Odtud také pramení vysoká poptávka po těchto pomocných profesích. Přitom mnohem výhodnější by pro nás bylo, kdyby hlavním vývozním artiklem byly technologie a výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Tady krom jiného sehrává velkou negativní roli Česká národní banka, která svou politikou levné koruny od roku 2013 trend transformace v levnou montovnu podporovala.“

Jak se budou podle vás mzdy v ČR vyvíjet v roce 2017? Lze očekávat takový meziroční růst, jako v roce 2016 oproti roku 2015?
„Myslím, že minimálně do poloviny roku ještě mzdy porostou srovnatelným tempem. Trh práce je totiž velmi napnutý. Jenomže ekonomika už zpomaluje tempo růstu, a mzdy na to budou s určitým zpožděním reagovat. Což by se koncem roku mělo projevit zpomalením tempa růstu mezd i nárůstem míry nezaměstnanosti.“


Co je medián?
Medián mezd v ČR činil loni 24 187 korun, průměrná mzda pak 28 969 korun. Ekonomové ale upřesňují první údaj, který zjednodušeně ukazuje, kolik by si vydělal zaměstnanec uprostřed řady, kdybychom je všechny seřadili. Průměr je totiž »pokřivený« extrémně vysokými a extrémně nízkými mzdami.

Zdroj: Trexima, Informační systém o průměrném výdělku (MPSV), Aktuálně. cz, výpočty Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.