Pohřeb Věry Špinarové (†65): Přišlo přes 15 000 lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pohřeb Věry Špinarové (†65): Přišlo přes 15 000 lidí!

Poslední rozloučení se zpěvačkou Věrou Špinarovou.
Poslední rozloučení se zpěvačkou Věrou Špinarovou. (Martin Přibyl)

 V nejsmutnější místo Česka se od sobotního rána proměnilo ostravské krematorium, kam už před devátou hodinou ranní začaly proudit davy lidí. Všichni se chtěli rozloučit s Věrou Špinarovou (†65). Poklonit se její památce přišlo neuvěřitelných 15 000 lidí z celé republiky.

Hodina čekání

Dostat se k vystavené rakvi znamenalo stát v nekonečném davu v pětistupu i více než hodinu. Nikdo ale nelitoval. „Vstávala jsem už v 6 hodin, abych se mohla Věře poklonit. Už tu stojím přes hodinu, ale stála bych i déle,“ přiznala jedna z přítomných.

Zapalování svíček

V Ostravě vzniklo hned několik míst, kam se lidé přicházeli poklonit zpěvaččině památce. Nejvíc jich vzpomínalo přímo u rakve v obřadní síni. Druhé největší pietní místo pak fanoušci založili na Masarykově náměstí v centru města a menší vzpomínkové místo například i před Barem U Waldemara, kam Věra chodívala. „Lidí je hodně. Je to šílená bolest pro všechny. Dneska půjdu zapálit svíčku,“ řekl jeden z přítomných.

Přesun přes půl republiky

„Přijel jsem na motorce až z Jablonce,“ svěřil se Aha! zedník Jaroslav Sokol (58), jenž tak musel za posledním sbohem legendární zpěvačce urazit víc než 300 kilometrů. „Věru Špinarovou jsem poprvé viděl, když jsem byl na vojně. Přijela nám zpívat do kasáren,“ zavzpomínal, když stál v nekonečném davu před krematoriem. A nebyl sám, kdo přijel z velké dálky. „Cítím bolest v duši. Je to vážně ztráta. Přijela jsem až z Kutné Hory. Kamarádka byla i na tom osudném koncertě v Čáslavi, při kterém paní Špinarová zkolabovala, doteď se z toho nemůže vzpamatovat,“ přiznala jedna z fanynek.

Všechny generace

Aby se tisíce lidí mohly dostat do krematoria, byla dokonce posílena i hromadná městská doprava. Položit květinu do obřadní místnosti nešli totiž jen ti, kteří zpěvačku poslouchali v sedmdesátých a osmdesátých letech, v době její největší kariéry, ale i jejich potomci. Jednou z nejmenších účastnic smutečního průvodu byla Natálka Baculová (4). Také milovala písničky Věry Špinarové. Věnec přinesl i Ivo Mareček (47) z Ostravy v doprovodu dcery Terezky (14). Ta měla nejraději zpěvaččinu píseň Jawa 250.

Poděkování 

Nejen známé osobnosti, ale i obyčejní lidé vzpomínali na to, že Špinarová okolo sebe rozdávala jen radost. „Jsou to písničky mého mládí. Na vojně jsem čekal, až mi Věra Špinarová zazpívá píseň Bílá Jawa 250. Měl jsem ji moc rád, proto jsme dnes přišli se s ní i s manželkou rozloučit,“ jeden z jejích fanoušků.
Hold motorkářůVelkým překvapením, které se na každém pohřbu také nevidí, byla účast více než 200 motorkářů. Drsní chlapi v kůži na rychlých strojích, každý z nich přivezl rudou růži. Svět motorek byl totiž se zpěvačkou spojený víc než jen písní o bílé jawě 250. Pravidelně vystupovala na jejich plesech, 14. dubna měla dokonce přijít na zapíječku jednoho z nich.

Odložení rozloučení

Množství lidí zaskočilo všechny. Proto se musela neplánovaně prodloužit doba otevření smuteční síně pro veřejnost. Obřad pro rodinu a přátele byl plánovaný na pravé poledne, ale syn zesnulé zpěvačky Adam Pavlík (42) nechal prostor u rakve přístupný o dvě hodiny déle. Jen aby se mohli všichni s jeho mamkou rozloučit. „Nesmírně mě to překvapilo. Ani jsem netušil, jak moc maminku milovali,“ podotkl.
Pozdrav z nebeJe až neuvěřitelné, kolik lidí věnovalo překrásnou jarní sobotu tomu, aby se přišli rozloučit do krematoria. „Maminka nám seshora poslala překrásné počasí. Přesně to, které sama tak milovala,“ svěřil těsně před obřadem syn Špinarové.

OSTRAVA, SOBOTA 10:15 

Neuvěřitelný počet lidí potvrdil ostravský primátor.Přestože byla fronta před obřadní síní nekonečná, nikdo si nestěžoval. V davu byly přítomny všechny generace.Velký rozruch způsobil po jedenácté hodině příjezd motorkářů.Lidé nenosili jen malé kytky, ale i velké věnce.Ve tvářích všech byla jasně rozpoznatelná velká bolest a smutek.

 

Před obřadní síní byla doslova hlava na hlavě, uvidíte na videu:



Přečtěte si
bursik
3. 4. 2017 • 21:55

Spravne by meli pojmenovat podle zpevacky ulici v Ostrave,ministr kultury dat metal a prezident vyznamenani im Memoriam za zasluhy ! tim by se trosku polidstila ta nespravedlivost a prasecina kolegu z branze

seferka@...
2. 4. 2017 • 23:43

Souhlas. antonius mluvíte mi z duše. Měl by se Mistr a další... stydět...

seferka@...
2. 4. 2017 • 23:39

Že Mistr Gott neposlal ani kytičku, ten mě hodně zklamal. Taktéž Helena Vondráčková Paní Rottrová přijela osobně z takové dálky. Hned si člověk udělá jiný názor... Karle, to už neokecáte...

hejpockej
2. 4. 2017 • 23:13

souhlas antonuis, neposlali venec, kondolence, ani kytici. Copak je to problem zvednout telefon a zavolat do Ostravskeho kvetinarstvi? Samy trapny vymluvy. Zagorova a Helenka taky nic neposlali. Sprostarna. Neucta. Hnus.

hejpockej
2. 4. 2017 • 23:09

Mistr neposlal ani kondolence ani kyticku. Az kdyz Blesk tlacil, tak si vymyslel vymluvu, ze nema rad pohrby. Ale co to ma spolecnyho s tim, ze neposlal ani venec?????

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.