Legenda Špinarová (†65): Její poslední chvíle na smrtelném loži! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Legenda Špinarová (†65): Její poslední chvíle na smrtelném loži!

Věra Špinarová (†65) byla majitelkou božského hlasu.
Věra Špinarová (†65) byla majitelkou božského hlasu. (Daniel Černovský)

Byl to předem prohraný boj. Rockerka malého vzrůstu (152 cm), ale velkého hlasu, přesto o svůj život bojovala pět dnů jako lvice. V neděli v osm hodin večer ale Věře Špinarové (†65) na ARO v pražském Motole, kde ležela v umělém spánku, selhal celý organismus a především plíce.

Přestože byla zpěvačka nemocná, sužoval ji vysoký krevní tlak a chronická obstrukční plicní nemoc, nechtěla přestat pracovat. Jeviště byl pro ni život. A tak i přesto, že za poslední rok zkolabovala dvakrát, těšila se minulou středu na koncert v Čáslavi.

Vrtulníkem na ARO
Tam na vyprodaném koncertě odzpívala dvě písničky a udělalo se jí špatně. Stačila se ještě omluvit a odejít do zákulisí, kde se jí zastavilo srdce. Oživovat zpěvačku začal nejdřív její syn a současně manažer Adam Pavlík (42). Poté se k němu připojilo několik lékařů ze sálu. Srdce naskočilo, ale jen na chvilku. Nakonec musel Věru v bezvědomí odvážet vrtulník na ARO do Motola.

Mozek bez kyslíku
„Když jsem tam v noci dorazil, tušil jsem, že je konec. Téměř čtyřicet minut bez kyslíku mamce nenávratně poškodilo mozek. Kdyby se probudila, tak nevím, co by z toho života měla,“ řekl deníku Aha! smutně Adam, který čtyři dny za svou mamkou jezdil z Ostravy, aby jí svou přítomností dodal sílu. Stejně tak Věře drželi palce lidé v Česku i na Slovensku. Každý si přál, aby největší hlas české pop music ještě zazpíval Jednoho dne se vrátíš...

Důstojná smrt
Zázrak se ale, bohužel, nekonal. „Mamka měla vysoký tlak, stejně jako já, a denně na to brala jeden prášek. Potom také trpěla chronickou obstrukční plicní nemocí. Na tu se ale léčila. Říkal jsem jí: Mamko, pojďme si udělat pauzu, počkejme, až se doléčíš. Ona ale nechtěla. Prý ji jeviště pomáhá přebít úzkost. Nedala se přemluvit k odpočinku,“ vysvětluje syn Adam.
„Mamka vlastně zemřela na jevišti a to by chtěl každý umělec. Byla to důstojná smrt,“ konstatoval Pavlík, který při ní stál do poslední chvíle.

Kvůli úzkosti potřebovala jeviště
Zpěvačka byla celý život velká trémistka. „Díky tomu ale vždycky podala maximální a dokonalý výkon. Jenže s tou plicní nemocí ji začaly přepadat i úzkosti. Jeviště ji pomáhalo je překonat. A vzhledem k tomu, že poslední kontrola byla podle mamky v pohodě, koncertovali jsme dál. S tím, že mamka musela odsouhlasit, že během dvou tří let to opravdu definitivně zabalí,“ říká Adam Pavlík.

Zpívala od šest let
Patřila mezi prvních pět nejprodávanějších českých interpretek za posledních deset let. S hudbou Věra Špinarová začala už v šesti letech, kdy se učila hrát na housle, později na vysněnou kytaru. Už v šestnácti dostala nabídku na první nahrávku a na následné pravidelné vystupování s ostravskou kapelou Flamingo.

Později přestoupila do skupiny Majestic, která se v roce 1971 přejmenovala na Orchestr Ivo Pavlíka, s touto skupinou nahrála svůj první singl Music Box, který ji katapultoval mezi špičku tehdejší české populární hudby. V roce 1982 vydala své první album s názvem Andromeda. Během své kariéry vydala celkem 13 alb. Získala několik ocenění, jako například v roce 1973 Zlatý štít za nejprodávanější zpěvačku. V roce 1976 nazpívala svůj největší hit Jednoho dne se vrátíš (na melodii z filmu Tenkrát na západě).

Do roku 1988 aktivně vystupovala, na několik let se poté stáhla do ústraní. V 90. letech se živila zpíváním po barech. Její velký comeback přišel až v roce 2000, kdy si ji vzal pod svá ochranná křídla majitel cestovní kanceláře Václav Fischer (62). Získala nejen zlatou, ale i diamantovou a platinovou desku. Jako jediná v roce 2007 vystoupila na ostravském koncertu Joe Cockera (†70), který nikdy neměl na svých vystoupeních hosty ani předskokany. S kolegyní Petrou Janů uspořádala v roce 2014 velké koncertní turné, které díky svému velkému úspěchu v následujícím roce zopakovaly.


Její největší hity
 1.    Music box (1969)
 2.    Andromeda (1972)
 3.    Raketou na Mars (1974)
 4.    Jednoho dne se vrátíš (1976)
 5.    Fernando (1976)
 6.    Meteor lásky (1982)
 7.    Bílá jawa 250 (1982)
 8.    To máme mládež (1984)
 9.    A já tě závidím (1993)
10.   Za vše můžu já (2001)

Věra Špinarová si Blesku naposledy postěžovala, že žije bez lásky:

 Fotogalerie: Tak šel čas s vynikající zpěvačkou!



Přečtěte si
bursik
29. 3. 2017 • 09:17

Syn Adam je opravdu slusny clovek, zaslouzi si uctu,nebot ta media mu kradou i parte z jeho stranek, a pisi slataniny jak pod drogami.A moc hezky se chova k matce,babicce a ostatnim lidem! V dane chvili potrebuje podporu prave on

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.