Čech potupil Amíky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čech potupil Amíky!

Strakonický voják uspěl v prestižní americké soutěži.
Strakonický voják uspěl v prestižní americké soutěži. (Foto: archiv Václava Bergmana)

Mimořádnou zkušenost má za sebou rotmistr Václav Bergman (33), který se jako jeden ze dvou Čechů zúčastnil prestižní americké soutěže o nejlepší bojovníka Best Warrior Competition.

Do Čech se tento »supervoják« vrátil s vojenským vyznamenáním. Sílu, výdrž a odolnost prokázal příslušník strakonického 25. protiletadlového raketového pluku spolu s nadrotmistrem Karlem Dostálkem z Náměště nad Oslavou, když se jako jediní zahraniční účastníci utkali v Nebrasce se 17 elitními americkými vojáky. Bojové dovednosti museli prokázat v 18 disciplínách. Bergman se na ně důkladně připravoval. „Běhal jsem a klikoval. Nejnáročnější byl druhý den soutěže. Začalo se ve čtyři hodiny ráno a konec byl po půlnoci,“ řekl.

Voják ze Strakonic si nejlépe vedl při nočním pochodu, ve kterém skončil druhý a při střelbě z pistole M9 dokonce získal prvenství. „První den soutěže jsem byl první a druhý den druhý. Do celkového hodnocení nám ale nezapočítali tři disciplíny. Například pohyb vojáka po bojišti, protože nemáme stejnou výstroj jako Američané,“ poznamenal rotmistr, který skončil 9. v pořadí. Kdyby mu ale z těchto disciplín připočetli jen průměr, odvezl by si bronz. I tak považuje zdolání tohoto závodu za velký úspěch. „V Čechách se zatím žádná podobná soutěže nekoná, ale věřím, že bude,“ doufal.
Víte, že...
...náročná soutěž, která prověřovala elitní vojáky ve vojenských dovednostech, trvala tři dny?

Proč jen dva Češi?
„Podmínkou účasti v soutěži byla nejen dobrá znalost angličtiny, ale i výborná kondice,“ řekl Václav Bergman, který prošel náročným sítem. Být vojákem z povolání byl jeho sen již od dětství, slouží už 13 let. „Ve Strakonicích je zástupcem velitele čety na palebné baterii u 252. protiletadlového raketového oddílu. Rád čte, zajímá se o historii a sportuje,“ doplnila mluvčí útvaru Jana Samcová.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.