Ťukněte si s celebritou! Herec Zdeněk Svěrák slaví 81 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Ťukněte si s celebritou! Herec Zdeněk Svěrák slaví 81

Zdeněk Svěrák dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.
Zdeněk Svěrák dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší. (Foto: Pavel Machan, Zbyněk Pecák, ara)

81. narozeniny dnes slaví herec Zdeněk Svěrák. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Herec, scenárista, dramatik, spisovatel a textař Zdeněk Svěrák vystudoval Vysokou školu pedagogickou. Živil se ale různě. Zprvu jako učitel, poté jako redaktor Československého rozhlasu a také jako scenárista ve Filmovém studiu na Barrandově. Na mnoha filmech spolupracoval s Ladislavem Smoljakem, který byl režisérem, a který se následně stal jeho neoddělitelným divadelním i filmovým partnerem.

V roce 1967 spolu založili Divadlo Járy Cimrmana, které nyní sídlí na pražském Žižkově. Jára Cimrman je postava fiktivního génia, který je zmiňován jako spoluautor Svěrákových a Smoljakových děl. Dvojice napsala mnoho divadelních inscenací a jeden celovečerní film Jára Cimrman ležící, spící. U filmů jako jsou Vrchní, prchni, Tři veteráni nebo Vratné lahve psal scénář Zdeněk Svěrák sám.

Zatímco na filmech Marečku, podejte mi pero či Kulový blesk už spolupracoval právě s Ladislavem Smoljakem. Za jeho největší úspěch se považuje film Kolja, ke kterému napsal scénář, zahrál si hlavní roli, syn Jan Svěrák dělal režii a dostal za něj sedm Českých lvů, Zlatý Glóbus a dokonce i sošku Oscara. Od roku 1988 připravoval Zdeněk Svěrák spolu s Jaroslavem Uhlířem dětský pořad Hodina zpěvu.


Zdeněk Svěrák se věnuje i charitativní činnosti. V roce 1994 založil organizaci pro pomoc paraplegikům, lidem s poraněním páteře, kteří jsou trvale upoutáni na invalidní vozík. Založením Centra Paraple reagoval na nehodu svého hereckého kolegy Jana Kašpara, který po pádu ze stromu zůstal nenávratně ochrnutý. Zdeněk Svěrák má dvě děti, syna Jana, významného českého režiséra, a dceru Hanu. A dnes už také několik vnoučat.



Přečtěte si
joudajoudovy
28. 3. 2017 • 08:54

tukame si s celebritou, jejiz kariera nastartovala pred rokem 68, rozvinula se po cistkach v 70.letech, pred rokem 89 jeji filmografie vykazovala 3xvice del nez po sametu, se svym synem obdrzeli vizum do usa na udeleni studentskych oskaru, neb byla proverenou a duveryhodnou osobou komunistickeho rezimu, a tim, ze vasa s komunisty spolupracoval i po listopadu, jeho hvezda zari dodnes. i kdyz svuj apetit k lizu, kdy dilka uvadi pod pseudonymem, nyni zduvodnuje stihanim soudruhy, skutecnost byla jina a to, aby komar nemel prehled o jeho celkovem prijmu a nebyl zarazen mezi predni milionare. nakonec komunisticka celebrita mela i opakovane prilezitosti emigrace na zapad, a at, pry, nesouhlasila s rezimem, ke stryckovi samovi pojala velkou naklonost, nikdy tak neucilila. duvody neni treba hledat. vse nejlepsi, hodne stesti, lasky jiz mela a zdravicko v 81.letech je v pricinne souvislosti s prirodnim cyklem lidske existence. takze zbyva prani absence starecke demence.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.