Marek Němec z Modrého kódu: Jak se »dělá« záchranář! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Marek Němec z Modrého kódu: Jak se »dělá« záchranář!

A před vozem záchranné služby. Markovi teď v seriálu budeme věřit všechno! Měl dokonalou průpravu.
A před vozem záchranné služby. Markovi teď v seriálu budeme věřit všechno! Měl dokonalou průpravu. (Foto Aha!: Robert Klejch, FTV Prima)

Seriálová novinka Modrý kód z prostředí urgentního příjmu se na Primě poprvé objevila včera. Má se stát dalším televizním hitem po opusech typu Sanitka nebo Nemocnice na kraji města, zkrátka výpravným příběhem ze zdravotnického prostředí.

Těsně před startem skončila v péči skutečných záchranářů jedna z jeho hlavních hvězd – herec Marek Němec. Musel se zkrátka naučit »řemeslu«, a to hned na dvou základnách Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy nahlížel pod pokličku urgentní medicíny.



Seriálový doktor David Hofbauer je excelentní chirurg, pro kterého je medicína na prvním místě a pro záchranu pacienta je ochotný zkusit vše. Pod vedením zkušeného záchranáře Matěje Hříbala – specialisty na urgentní medicínu – absolvoval jeho představitel Marek Němec základní výcvik, včetně manipulace s pacientem v sanitce i mimo ni. „Při natáčení Modrého kódu na nás dohlížejí odborní poradci, abychom v rolích lékařů i dalších zdravotníků byli věrohodní. Z medicíny jsem tak něco pochytil, samozřejmě laicky. Díky Matějovi Hříbalovi jsem získal mnoho dalších cenných, praktických rad, které, věřím, nebudu muset v osobním životě použít, ale hodí se vědět,“ řekl po výcviku na výjezdové základně na Praze 5 Marek Němec.

Podíval se také na ředitelství ZZSHMP na Praze 2. Tam jej vedoucí lékař Roman Skřipský obeznámil s prací operátorů, kteří jen na pražské záchrance odbaví denně 600 až 700 telefonátů. „Je neuvěřitelné, jak rychle a na co všechno musí operátoři reagovat. Kolikrát vlastně jen pouhým správným vedením volajícího pomohou zachránit život či udrží pacienta při životě do příjezdu záchranářů. To je obrovská zodpovědnost, zároveň ale i nádherná práce,“ říká Marek Němec.

Video: Tenhle sexy doktor vás bude bavit v novém seriálu Modrý kód

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.