»Mánička« Štáchová (†72) si prožila peklo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

»Mánička« Štáchová (†72) si prožila peklo!

Helena Štáchová
Helena Štáchová (Foto: Jiří Hadač)

Rakovina lymfatických žláz se po 12 letech vrátila a Helena Štáchová (†72), která propůjčovala svůj hlas Máničce i animované Líze Simpsonové, po dlouhém a těžkém boji podlehla. Ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka zemřela v noci z úterý na středu doma v láskyplném objetí svých dvou dětí.

„Je mi moc smutno. Nikdo nevěřil, že ta nemoc znovu udeří,“ řekl Aha! hlas Spejbla i Hurvínka Martin Klásek (60). „S Helenou jsem naposledy mluvil v práci, asi tak před měsícem. Potom se jí přitížilo a poslední týden s ní v bytě žily její dvě dospělé děti Denisa a Ivan. Těm určitě svěřila svá poslední přání,“ pokračoval šéf uměleckého souboru Divadla S+H.

Právě dcera oznámila matčinu smrt. „Navzdory dlouhému boji s těžkou nemocí se maminka do poslední chvíle věnovala divadlu, kterému zasvětila svůj profesní i osobní život. Budeme se snažit, aby naše dřevěná rodinka žila dál svůj divadelní život,“ prohlásila Denisa se slzami v očích.

Rakovina lymfatických žláz podle »taťuldy Spejbla» podruhé udeřila před třičtvrtě rokem. „Když ten boj nad ní Helenka před dvanácti lety vyhrála, byli jsme šťastni. Dařilo se jí potom skvěle, tohle nikdo nečekal. A i když teď v létě začaly nějaké problémy, věřili jsme, že to není nic zlého,“ přiznal smutně Klásek, který začínal v divadle jako technik před 44 lety.

Na koho přejdou práva na postavy Spejbla a Hurvínka rozhodne podle něho dědické řízení. A kdo bude novým ředitelem divadla, bude zase na magistrátu Hlavního města Prahy. „Podají se tam různé návrhy. S novým ředitelem ale nikdo nespěchá, všechno zůstává při starém a žádné bezvládí teď v divadle nepanuje,“ vysvětlil Klásek s tím, že divadlo bude pokračovat ve své tradici, jak by si to Helena přála. „Základem bude pořád marioneta, tedy loutka ovládaná shora tenkými provázky. A divadlo bude stále jenom autorské,“ slíbil umělecký šéf. Život samá tragédie
V divadle i na obrazovce Helena Štáchová rozdávala úsměvy. V životě jí ale potkávala jedna tragédie za druhou. V roce 1984 přežila vážnou autonehodu, při které proletěla předním sklem, které jí odřízlo rty, nos a poranilo oko. „Během jediné vteřiny, při mnou nezaviněné havárii, jsem přišla o obličej. Stalo se ze mne monstrum. Navíc zpočátku hrozilo, že budu i slepá. Že se mi vrátila původní podoba, je zázrak,“ prozradila v jednom z rozhovorů. Podruhé měla namále před 12 lety, když jí lékaři objevili rakovinu lymfatických uzlin.

Manžel přišel o nohu
Obrovská rána přišla také v podobě nemoci manžela Miloše Kirschnera (†69). Kvůli těžké cukrovce mu museli amputovat nohu, oslepl a poslední léta strávil na vozíku a nakonec v roce 1996 zemřel v bolestech v nemocnici.
První dítě zemřelo den po porodu
Se svou životní láskou Milošem se Helena potkala při práci v Divadle Spejbla a Hurvínka, kam nastoupila coby dvaadvacetiletá v roce 1966. Jenže principál byl tou dobou ženatý a měl malé děti. Po sedmi letech mohli být konečně spolu. Z jejich manželství se narodili  Denisa (42) a Ivan (40). Jejich první dcera Helena ovšem zemřela pouhý den po porodu.

91 let s Hurvínkem
Proslulé loutky vznikly v roce 1919 (Spejbl) a 1926 (Hurvínek). Život jim vdechl a jejich charakter určil divadelní nadšenec Josef Skupa (1892 – 1957). Spejblovi přiřkl roli nespokojeného bručouna a popleteného poučovatele svého prostořekého syna Hurvínka. Mluvil obě postavy tak, že plynule přecházel z basu otcova do synkovy fistulky. Po smrti Josefa Skupy propůjčil svůj hlas loutkám Spejbla a Hurvínka Miloš Kirschner (†69), po němž v roce 1996 převzal štafetu Martin Klásek.
Skupu zatklo gestapo
Divadlo Spejbla a Hurvínka založil Josef Skupa (†64) v roce 1930 v Plzni. Zde mělo stálou scénu, ale s představeními cestovalo po celém Československu. V roce 1944 Skupu zatklo gestapo a divadlo zavřelo. Po válce divadlo znovu otevřel v Praze na Vinohradech (dnešní Divadlo U Hasičů), kde sídlilo další půlstoletí. V roce 1995 přesídlilo do Dejvic, zde hraje dodnes.

Spor o Spejbla a Hurvínka
O práva na slavnou loutkovou dvojici se Helena Štáchová coby ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka soudila devět let. Ochranné známky zdědila po svém muži Miloši Kirschnerovi, který je coby Skupův nástupce zaregistroval v roce 1994. Dědic po Josefu Skupovi, Městský ústav sociálních služeb města Plzně, se v roce 1998 obrátil na soud s tím, že autorem loutek je Skupa, a práva tak patří ústavu. Nejvyšší soud ale v roce 2007 dal Štáchové definitivně za pravdu v tom, že autory jsou řezbáři Karel a Gustav Noskovi. Štáchové tedy práva na Spejbla a Hurvínka dodnes zůstala.
Vybrala své náhradnice
Helena Štáchová namlouvala hlas Máničky a také Bábinky rovných 50 let, od roku 1967. Její následovnicí je Marie Šimsová, která už mluvila v jedné inscenaci pro děti i v nejnovějším projektu pro dospělé Spejbl a město hříchu. Principálka se stihla dohodnout i své nástupkyni v roli Lízy ze seriálu Simpsonovi. „Paní Štáchová byla skutečný profesionál a v momentě, kdy jí její zdravotní stav již nedovolil plně se věnovat dabingu, neprodleně nás o této skutečnosti informovala a celou záležitost řešila. S jejím souhlasem tak bude Lízu Simpsonovou dabovat Ivana Korolová,“ sdělila Aha! mluvčí TV Prima Jana Mrákotová.

Lidé nosí před Divadlo S+H květiny i svíčky:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.