Plán pro den, kdy zemře královna Alžběta II. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Plán pro den, kdy zemře královna Alžběta II.

Alžběta II. se těší pevnému zdraví, ale počítat se musí se vším.
Alžběta II. se těší pevnému zdraví, ale počítat se musí se vším. (Foto: Reuters)

Ač se britská královna Alžběta II. i na prahu jednadevadesátky, kterou oslaví přesně za měsíc, těší pevnému zdraví, Buckinghamský palác má detailně propracovaný plán toho, co nastane, až zemře.

Smrt nejdéle vládnoucí britské panovnice Spojeným královstvím otřese, obzvláště v hektické »brexitové« době, kterou si země prochází. Čím dál častěji se tak spekuluje o tom, co bude, až ten den přijde. List The Guardian proto nyní zveřejnil podrobný plán tajné operace.

Lokaj v černém
Heslo, kterým o Alžbětině úmrtí budou informovány nejvyšší vládní instituce – jako první předseda vlády, momentálně tedy Theresa May –, zní: Londýnský most spadl! Premiérku zpraví chráněnou telefonní linkou královnin osobní sekretář sir Christopher Geidt. Charles se stane králem, synové mu políbí ruku už jako novému panovníkovi. Současně se spustí akce s krycím názvem Operace londýnský most. Zpráva poputuje po politických kruzích až do vládních kanceláří všech zemí Commonwealthu.

Zatímco generálové, velvyslanci a vysoce postavení politici už budou shánět černé smuteční pásky na rukávy, obyčejní Britové ještě nebudou nic tušit. To se změní ve chvíli, kdy z Buckinghamského paláce vyjde lokaj v černém a připne smuteční oznámení na bránu. V ten okamžik se webové stránky paláce zbarví do černa, komerční rozhlasové stanice zapnou ve studiích modrá světla, která upozorní moderátory, aby ihned přepnuli na zprávy.

10 dnů dmutku
Všecny běžící pořady se zastaví i v televizi, kde budou hlasatelé v černém číst připravené nekrology. V éteru musí hrát jen neutrální hudba a v Británii začne oficiální dvanáctidenní státní smutek. Další dílčí kroky pak vyvrcholí Alžbětiným pohřbem.

Země ztichne
Pohřeb, který proběhne 9. den po Alžbětině smrti, bude megalomanskou akcí. Toho dne úderem 11. dopolední Británie utichne – zastaví se městská doprava a řidiči červených autobusů vystoupí na okraj silnice, kde uctí královninu památku tichem.

Obama přiletěl na oběd za Alžbětou II.:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.