Ladislav Štaidl (72): Vztek kvůli dědictví po bratrovi Jiřím (†30)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ladislav Štaidl (72): Vztek kvůli dědictví po bratrovi Jiřím (†30)!

Ladislav Štaidl složil hudbu k sedmi písním použitým v muzikálu Čas růží.
Ladislav Štaidl složil hudbu k sedmi písním použitým v muzikálu Čas růží. (Foto Aha!: Martin Hykl, ara)

Rozladěný skladatel! Den před premiérou muzikálu Čas růží, který se skládá z hitů Karla Gotta (77), byl Ladislav Štaidl (72) pevně rozhodnut, že nikam nepůjde. Přitom by to měl být on, kdo by měl sedět v první řadě! Je totiž autorem hudby k sedmi písním a jeho zesnulý bratr Jiří Štaidl (†30) napsal texty dokonce k devíti.

„Už jsem to viděl a na premiéru určitě nepůjdu,“ prohlásil ve středu Štaidl rezolutně. Podle informací deníku Aha! se šel podívat na zkoušku muzikálu a od té doby lituje, že podepsal smlouvu a svolil, aby jeho písně v muzikálu zazněly stejně jako bratrovy texty, ke kterým po Jiřího smrti zdědil práva.

Celé dílko, které pochází z pera Sagvana Tofiho (52), prý spíš připomíná karaoke než oslavu Karla Gotta. Ladislav Štaidl stejně jako Karel Svoboda (†68) a další autoři psal písně Gottovi pro jeho tenor, kterým vyzpíval i ty nejtěžší výšky. A tomu jsou hlasy zpěváků v muzikálu, byť se snaží sebevíc, vzdálené na hony. „Nechtějte po mně neetické věci,“ odpověděl Štaidl, když se ho Aha! zeptalo, jak se mu muzikál líbí. To mluví zjevně za vše.

Sagvan to tentokrát možná přehnal. Udělat muzikál z evergreenů našeho jedenačtyřicetinásobného Slavíka se smysluplnými texty je skutečně něco jiného než uplést muzikál z teenagerovských hitovek Michala Davida (56), jak tomu bylo v případě Tofiho muzikálu Děti ráje. Přestože se v Čase růží zpěváci snaží a jsou výborní, člověk každou minutu cítí, že mu něco chybí. A to je přítomnost Karla Gotta, jehož nezaměnitelný hlas se nám za ta léta vryl pod kůži.

Nedostižný Slavíkův hlas

Když písně, které znějí v muzikálu Čas růží, vznikaly, Gott byl vybaven mimořádným hlasovým fondem. „Měl krásný jasný vysoký tenor ojedinělé, výjimečné barvy a výšky,“ napsal o Slavíkovi hudební kritik Jiří Černý (81) v knize Zpěváci bez konzervatoře.

V představení můžete vidět i dceru Jany Adamcové, co o muzikálu řekla?



Přečtěte si
-bello-
19. 3. 2017 • 01:15

Konečně to řekl někdo nahlas!A to tak, že odborník! Hlavním viníkem toho propadáku je Gott, který s tím dal souhlas a taky vedení Hudebního divadla v Karlíně, které je už dávno pouhým béčkovým muzikálovým tržištěm s dotacemi od Magistrátu! Čas růží je Gottova další Včelka Mája , protože Gott bere všechno, hlavně když to sype. A aby nebyl před " národem " za vola, říká tomu " projekty s duší." .Korunu tomu nasadil, když napatlal obraz k ději s tou toporně vyvedenou ženskou , aby to bylo asi actual. Tady by mi Knížákův trpaslík byl milejší . Natolik vygumovaní estéti tam sakumprásk snad nebyli, aby museli dávat standing ovation.. Za " Růže " by musel Svoboda dát Gottovi do té jeho slávou a hamižností pomatené , esteticky provinční držky ,

klara23_
17. 3. 2017 • 14:42

jakože Štaidla vubec nemusim,tak v tomhle ma 100% pravdu, to"dílko" je opravdu brak nejhrubšího zrna a brzy skonci jako propadak. a nejlepsi je, kolik pokrytců se tam na premiere seslo a delalo jakoze "pekny", nedelam si iluze ze i lepsím účinkujícím jako Langmaierovi bylo ze sebe samych spatne, kam az klesly, i Zeman se jiste musel přemahat a prisel radsi nalitej. Lidi, lidi, mate to za potrebí?..pane Pirku?? lhat si do vlastni kapsy jako za bolševika a delat kulisu takovy stoce "umeleckýho" a "politickýho" podnikání.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.