Recepty z Hradu: Takhle si baští prezident Zeman! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Recepty z Hradu: Takhle si baští prezident Zeman!

O svých chutích dal Miloš Zeman už dávno jasný signál. Zeman.
O svých chutích dal Miloš Zeman už dávno jasný signál. Zeman. (Foto: ara)

Série kuchařek známých osobností se uzavírá. Po receptech Karla Gotta a dalších celebrit jsme pro vás připravili kuchařku s recepty českých a československých prezidentů. Připravte se jejich oblíbené pokrmy!

Miloš Zeman (72): Ve funkci od 8. března 2013!
Současná hlava státu má v oblibě brambory na loupačku nebo karbanátky. „Nikdy jsem nemiloval jídla podávaná na recepcích a nikdy jsem nepřinutil kuchaře, aby vařili podle mého vkusu, protože se jim to zdálo příliš prosté až sprosté,“ napsal ve svých pamětech.

Vajíčka à la Zeman
POTŘEBUJETE:

  • 2 vejce na osobu
  • máslo
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíci strouhanky


Na pánvičce rozpustíme trochu másla, pak do ní vlijeme smetanu, zahustíme polévkovou lžící strouhanky a nakonec vložíme dvě vajíčka na osobu.

Prezident Zeman za poslední dva roky shodil 10 kilo, mimo jiné i proto, že si dává malé porce a k jídlu vždy jako přílohu salát. O zelenině se přitom kdysi vyjádřil dost pohrdavě: „Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační mezičlánek, který se jmenuje prase.“

Polévka, co se dá jíst
POTŘEBUJETE:

  • Kuřecí vývar
  • starý tvrdý sýr
  • smetanu
  • libovolné koření

„Do kuřecího vývaru nasypete všechno, co máte v ledničce, třeba starý sýr tvrdý, zalijete trochou smetany, která to zjemní. A když máte doma 7 kořenek, odsypete z každé trošku. Když máte 10, tak z desíti. A vznikne pokaždé nová chuť. Někdy se to dokonce dá i jíst,“ popsal jeden ze svých receptů Zeman.


Ovarové koleno
POTŘEBUJETE:

  • 1 kg vepřového kolene
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 lžičku kmínu
  • 1 cibuli
  • sůl
  • 200 ml červeného vína


Koleno omyjeme, z boku nařízněte kůži i s masem. Vložíme do hrnce, osolíme a přidáme koření i celou neoloupanou cibuli. Zalijeme vínem a vodou tak, aby bylo koleno celé zakryté. Přiklopíme pokličkou a uvaříme doměkka (90–120 minut). Maso nakrájíme a podáváme s křenem, hořčicí a pečivem.


Pokud prezident pořádá slavnostní oběd, i tady vyžaduje klasiku. Když se pozval na novoroční oběd premiéra Bohuslava Sobotku, jako hlavní chod se podávalo daňčí na smetaně.   

Daňčí na smetaně
POTŘEBUJETE:

  • 1 kg daňčí hřbet
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 g slaniny
  • 150 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 50 g celeru
  • 100 g cibule
  • 2 lžíce octa
  • 200 ml bílého vína
  • masový vývar
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • celý pepř
  • bobkový list
  • tymián
  • nové koření
  • 2 lžíce hořčice
  • cukr
  • olej


Maso prošpikujeme částí slaniny, osolíme, opepříme a svážeme, aby drželo tvar. Prudce opečeme na rozpáleném oleji. Přelijeme šťávou a vložíme do zeleninového základu, který připravíme tak, že na oleji orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme lžíci cukru, celé koření a dvě snítky tymiánu. Po krátkém orestování přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme hořčici a ocet. Lehce promícháme a zalijeme vývarem, přilijeme 50 ml vína.

Do základu vložíme opečené maso. Chcete-li mít tmavou omáčku, vložíme do trouby. Dusíme zakryté za občasného přelévání šťávou asi 40 minut. Nezakryté pak pečeme ještě asi 30 minut za stálého přelévání vypečenou šťávou. Poté maso vyjmeme a do základu podle potřeby zahustíme moukou, přilijeme smetanu a bílé víno. Omáčku propasírujeme, dochutíme podle potřeby solí, cukrem a octem. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.

Více receptů najdete ZDE!

Na našem videu se můžete podívat, jak si Miloš Zeman užil svůj ples:

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
-bello-
16. 3. 2017 • 22:10

No myslím, že Hrad zásobuje Agrofert. Zeman se stal pro mě už nepřijatelenej .

ivoadler
16. 3. 2017 • 10:28

Dančí na jídelníčku nemám, zvěřina je pro důchodce přece jenom drahá. Ta stejný peníze mám dvojnásobek vepřového a když ho ještě koupím v akci... Ale s tím vepřovým kolenem má Miloš recht. Upřednostňuju ale pečený.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.