Zeman miluje českou kuchyni: Mám prostý vkus! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zeman miluje českou kuchyni: Mám prostý vkus!

O svých chutích dal Miloš Zeman už dávno jasný signál.
O svých chutích dal Miloš Zeman už dávno jasný signál. (Foto: ara)

Prezident Miloš Zeman (72) není žádný gurmán a i na Hradě si pochutnává spíše na obyčejnější a tradiční české kuchyni.

Má v oblibě třeba karbanátky, které mu připravuje tamní kuchař anebo si nechává vozit oběd z nedaleké restaurace. „Nikdy jsem nemiloval jídla podávaná na recepcích a nikdy jsem nepřinutil kuchaře, aby vařili podle mého vkusu, protože se jim to zdálo příliš prosté až sprosté,“ napsal o svých preferencích v pamětech.

Za poslední dva roky ale prý shodil 10 kilo, mimo jiné i proto, že si dává malé porce a k jídlu vždy jako přílohu salát. O zelenině se přitom kdysi vyjádřil dost pohrdavě: „Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační mezičlánek, který se jmenuje prase.“ 3 recepty z Hradu aneb Miloš v kuchyni!

Vajíčka à la Zeman
„Na pánvičce rozpustíte trochu másla, pak do ní vlejete půl koflíku smetany, zahustíte polévkovou lžící strouhanky, a nakonec vložíte dvě vajíčka na osobu,“ říká Zeman.

Milošovy brambory na loupačku
„Já si dvakrát týdně dělám brambory na loupačku. Uvaříte brambory, oloupete je, dáte na ně máslo, posolíte. V létě tam dáte trošku pažitky,“ upozorňuje prezident.

Polévka, co se dá jíst
Do kuřecího vývaru nasypete všechno, co máte v ledničce, třeba starý sýr tvrdý, zalijete trochou smetany, která to zjemní. A když máte doma 7 kořenek, odsypete z každé trošku. Když máte 10, tak z desíti. A vznikne pokaždé nová chuť. Někdy se to dokonce dá i jíst,“ vtipkuje Zeman.

Zdroj: Jak jsem se mýlil v politice, Vývařovna



Přečtěte si
dandova
27. 3. 2017 • 08:34

No a co. Necpěte nám ho.

vigela
26. 3. 2017 • 20:15

Hezký článek. Sympatické chutě pana prezidenta.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.