Tajné Alžbětiny signály: Nechtějte naštvat královnu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tajné Alžbětiny signály: Nechtějte naštvat královnu!

Urgentnější signál pak dává prstenem.
Urgentnější signál pak dává prstenem. (Foto Profimedia.cz, EPA)

Také se vám sem tam stane, že se s vámi někdo rozpovídá, ale vy byste už raději šli po svém? O co těžší to musí mít monarchové, s nimiž by si rád popovídal každý. Přesně pro tyhle případy má britská panovnice Alžběta II. tajné signály pro asistenty, že ji mají odvést.

Jako královna se musí Alžběta účastnit nejrůznějších společenských akcí, ovšem v jejích 90 letech už je to docela náročné. A jelikož je samozřejmě všude středem pozornosti, nemůže se jen tak »vypařit po anglicku«. Ale když už se naštve, má pro tyhle případy tajné signály. A její personál ví, že je načase rozhovor utnout. Stačí jí k tomu obyčejná kabelka.

Je to velmi prosté. Normálně drží kabelku v levé ruce, aby mohla tou pravou zdravit své poddané. Ovšem jakmile ji přehodí do pravačky, asistent zbystří. Diskrétně se přiblíží a bezbřehé plkání ukončí.

„Dělá se to velice zdvořile,“ vysvětlil historik královské rodiny Hugo Vickers. „Někdo přijde a řekne vám něco jako – pane, rád by se s vámi setkal arcibiskup z Canterbury,“ prozradil magazínu People milosrdnou lež. A tyhle věci je třeba respektovat, nikdo přece nechce naštvat královnu...

Ostřejší znamení

Prsten
Pokud první signál nestačí či si královna přeje z akce zmizet promptně, je tady prsten. Jakmile začne kroutit snubákem, chce ihned pryč.

»Taška« na stole
Když královna sedí za stolem, znovu přijde na řadu kabelka. Pokud ji položí na stůl, vědí sloužící, že by se do pěti minut ráda odklidila do ústraní.

Taje královské kabelky
Alžběta dává přednost kabelkám Launer – a to už od roku 1968, kdy první dostala darem. Obvykle si brala černou, ale poslední dobou zkouší i jasně barevné. Všechny ovšem mají prodloužená ucha, aby se kabelka nepletla při rukotřasech.

Jinak samozřejmě Alžběta používá kabelku jako normální smrtelnice: nosí v ní zrcátko, pouzdro na brýle, plnicí pero, mentolky a kapesník. A také prý peněženku; je ovšem otázkou, na co – peníze nepotřebuje a doklady jako královna nemá.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.