Dojatá Janžurová: Slzy přišly po dvaceti letech... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dojatá Janžurová: Slzy přišly po dvaceti letech...

Iva Janžurová
Iva Janžurová (Foto ČTK, ara)

Doběhly ji vzpomínky. Iva Janžurová (75) zahájila v Dubí výstavu svých filmových kostýmů. Vážou se k nim chvíle, které herečku rozplakaly. „Nevím, proč se mi to stalo. Asi je to kus mého domova,“ řekla na výstavě v bývalém kině, dnes Domě porcelánu s modrou krví.

Naposledy prý herečku dojalo, když před dvaceti lety přišla na zahradu rodného domu v Žirovnici. Nyní ji dostaly šaty, které měla před kamerou ve filmech Morgiana, Petrolejové lampy, Pane, vy jste vdova! či v seriálu Arabela. „Člověk v těch kostýmech prožil takový vzrušený a intenzivní čas něčeho krásného. Všechny je hrozně dobře znám,“ vysvětlila své pohnutí Janžurová.

Většina zmíněných filmů se dodnes často reprízuje. „Každý film a každá velká role je pro herce, zvlášť v naší malé zemi, významným darem, předpovědí významného období. Film, pokud se podaří, zůstává živý a lidé dodnes mohou ty filmy vidět. Je to takové pouto k té práci,“ dodala herečka.

Ocenění se jí dostává i na divadle. Je nominovaná na Cenu Thálie za Božskou Sarah, kterou hraje v Kalichu.

Filmové role Ivy Janžurové
Výstavu filmových kostýmů Filmové role Ivy Janžurové můžete vidět až do 14. března v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí. Zájemci ji mohou zhlédnout od pondělí do pátku od 8 do 17 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin. Vstup je zdarma.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.