Luba Skořepová (†93): Sama si napsala scénář pohřbu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Luba Skořepová (†93): Sama si napsala scénář pohřbu!

Luba Skořepová si scénář napsala sama.
Luba Skořepová si scénář napsala sama. (Foto Aha! – Karel Kopáč, ara)

Poznámky k důstojnému rozloučení! Ty si na několik papírů napsala Luba Skořepová (†93). Až 59 dní po smrti herečky je zveřejnil Aleš Cibulka (39). Na benefici, která měla být náplastí na nedůstojné rozloučení na chodbě Národního divadla, které Aranka z Chalupářů jako by předpověděla!

Vlastní rukou popsané papíry byly původně ke společným vystoupením s moderátorem, ale po hereččině smrti se vlastně staly i scénářem k jejímu poslednímu rozloučení v náchodském divadle. „Ručně psané poznámky na naše společná vystoupení mi nechávala úplně všude. Na vrátnici divadla, rozhlasu i televize,“ prozradil deníku Aha! Cibulka, jenž akci podle hereččiných instrukcí moderoval a oživil tak její vzpomínky, které heslovitě zaznamenala na papíry.

„Luběnka tu napsala – Téma: Průse*y v Národním divadle. Jako by věděla...“ zahájil Aleš celou akci narážkou na to, jak se Národní divadlo v lednu rozloučilo se svou dlouholetou herečkou. Rakev byla místo na jevišti zlaté kapličky vystavena na chodbě, což odsoudila spousta známých osobností i veřejnost. „Jsem rád, že jsme se dnes tady sešli, když jsem viděl, jak to probíhalo v Národním divadle. Luběnka to tam milovala a byl to pro ni celý život, tak mi to přišlo líto, že to nebylo tak důstojné,“ svěřil nám Cibulka.

A nebyl sám. „Luba Skořepová je pro Náchod i pro Českou republiku ikonou. Byla to dáma, která se dožila úctyhodného věku a nevzdat jí hold mi připadalo krajně nevhodné. A to jsem teď velký diplomat,“ řekl Aha! starosta Náchoda Jan Birke, spoluautor myšlenky benefice. Zasloužil se také o to, aby se jí účastnili i hereččini žijící příbuzní.

Tucet slavných rodáků
Beneficí v Náchodě uctění herecké legendy neskončilo. „Bude tu park, který bude znázorňovat dvanáct nejvýznamnějších osobností města, které prošly jeho historií. Luba Skořepová se tak navždy zařadí mezi zakladatele Náchoda rytíře Hrona nebo spisovatele Josefa Škvoreckého,“ prozradil Aha! starosta Náchoda.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.