85. narozeniny Miloše Formana slaví celá Čáslav: Má tam rodný dům, ulici i kino! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

85. narozeniny Miloše Formana slaví celá Čáslav: Má tam rodný dům, ulici i kino!

Miloš Forman
Miloš Forman (Foto Aha! – David Malík a ČTK)

Kluk z Čáslavi proslavil Česko po celém světě. A protože oscarovému režisérovi Miloši Formanovi je dnes 85 let, slaví s ním a gratuluje mu i celá Čáslav. Fotografie z oslav potom režisérovo rodné město zašle oslavenci jeho na farmu v americkém Connecticutu, kde žije.

Čáslav je na svého rodáka velmi hrdá. V roce 2008 přejmenovali ulici, v níž dodnes stojí režisérova rodinná vila, na Formanovu. Stalo se tak na počest režiséra i jeho rodičů Anny a Rudolfa, kteří zahynuli během druhé světové války v koncentračních táborech. V létě 1938 přijel za nimi jejich známý s nabídkou, aby s jeho rodinou Formanovi utekli před nacisty do Švédska. Otec Rudolf to ale odmítl a za tohle rozhodnutí oba rodiče zaplatili životem!

„Mám dnes nádherný pocit, že se vracejí domů, že je tady zase jejich domov a můj taky, protože domov má každý tam, kde prožije dětství. A já tady toho prožil hodně,“ prohlásil režisér, který se tehdy přejmenování osobně zúčastnil. Nové jméno ulice podle něj ale nepřipomíná jen rodiče a jeho, ale taky jeho bratry, kteří se tady narodili a žili. „Jsem dojatý hlavně kvůli rodičům, kteří udělali moc nejen pro nás kluky, ale i pro své okolí,“ řekl Forman.

A jaké má vzpomínky na rodnou ulici? „Žil jsem tady jenom osm let, ale prvních osm let se vám zaryje do paměti. Nepamatuju si, co jsem dělal včera, ale pamatuju si přesně, co se v této ulici dělo,“ odpověděl režisér.

Dobře placená procházka
Kromě ulice Čáslav po režisérovi pojmenovala i kino, které zdobí režisérův vlastnoruční podpis. Právě v něm se teď na jeho počest promítá dokument Dobře placená procházka.



Přečtěte si
qwertina
18. 2. 2017 • 21:04

Pan Milos Forman je skvely clovek a skvely reziser. Preju mu do dalsich let pevne zdravi, rodinne pohody a radosti z deti pripijim pane Formane : na vase zdravi

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.