Největší pikantnosti a skandály Alžběty II. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Největší pikantnosti a skandály Alžběty II.

Alžběta II.
Alžběta II. (Foto: Profimedia.cz)

Alžběta II. (90) slaví 65 let na britském trůně, na nějž usedla 6. února 1952 po smrti svého otce Jiřího VI.. Málokdo působí tak strojeně, vše kolem vypadá do puntíku připravené. Ale i za maskou dokonalé dámy se skrývá pestrý život, pikantnosti dokládají vzácná svědectví. Některé kapitoly by nejradši vymazala, jiné by prožila s větším nadšením. Nebýt královnou.

Původem Němci
Alžběta patří do dynastie Windsorů, ale jméno klame: rod pochází z Německa, původní jméno zní Sachsen-Coburg-Gotha. Změnil ho král Eduard VII., když bojoval proti svému synovci Vilémovi II. v první světové válce.


Hajlující královna
Poprask vzbudilo video z roku 1933, na němž šestiletá Alžběta se sestrou Margaret, matkou a strýcem Eduardem hajlují. Buckinghamský palác pravost potvrdil: „Je politováníhodné, kterak byl získán a takto zneužit film, pořízený před osmi dekádami a evidentně pocházející z osobního rodinného archivu Jejího veličenstva.“

Ovšem onoho roku se Adolf Hitler (†56) teprve stal německým kancléřem a z jeho knírku a typického pozdravu měli po světě spíš legraci. Nikdo netušil, jaká zvěrstva spáchá. To dobře věděl princ Harry (32), který si na maškarní oblékl uniformu Wehrmachtu i s hákovým křížem...


Královské rozvody
Alžbětin život výrazně ovlivňují rozvody. Díky nim trůn získala a skoro i ztratila. Jako následnice se nenarodila, jenže strýc, král Eduard VIII., brzy abdikoval kvůli lásce. Američanka Wallis Simpson byla dvakrát rozvedená, takový sňatek byl pro krále tabu. A tak korunu přenechal bratru Georgovi VI., otci Alžběty.
Nezvedený Charles
Mladá královna popularitu monarchie výrazně zvedla, než jí otřásla podobná aféra: milostný trojúhelník následníka trůnu. Prosáklo se, že i když si princ Charles (68) vzal Dianu (†36), měl poměr s vdanou Camillou Bowles (69). Skončilo to rozvodem (1996), k tomu připočtěte Dianinu skandální smrt o rok později, a tak nepřekvapí, že Alžběta i celá monarchie to měly u poddaných dost nahnuté. 

Královně trvalo vzít Camillu na milost, ale nakonec svolila, aby si ji Charles vzal – a to roku 2005. Oproti kauze jeho prastrýce tentokrát ani anglikánská církev, ani vláda proti takovému sňatku budoucího krále nenamítaly. Princ Harry (32) snad už také nebude mít problém, požádá-li o ruku svou rozvedenou přítelkyni Meghan Markle (35). Kromě toho musela Alžběta skousnout i rozvody dcery Anne (66) a syna Andrewa (56).


Pevně svoji
To Alžběta je vdaná nerozlučně; do Filipa (95) se zamilovala ještě v pubertě, v listopadu oslaví platinovou svatbu čili 70. výročí. Manžel s ní velice kontrastuje – proslavil se hlavně nevybíravým humorem, který urazil spoustu lidí. Podle bývalých sloužících v soukromí odhazovali chladné masky a i po letech si dovedli vyjadřovat vášnivou lásku, ale také se vášnivě pohádat. Po jednom sporu v Austrálii prý Alžběta po Filipovi hodila tenisky i raketu. Ale šušká se i o četných Filipových záletech.

Královna kapusta
V raném věku se princeznička představovala Tillabet (Elizabeth bylo asi těžké), později Lilibet – blízcí ji tak oslovují dodnes. Manžel pro ni má jiná jména: vedle »drahouška« (darling) na ni volá »párku« (sausage) nebo »kapusto« (cabbage). Původ prvního je nejasný, ale kapusta bude zřejmě z francouzštiny  – »chou-chou« je běžným oslovením zamilovaných. Mlčící panovnice
Ač Alžběta politiku sleduje a pravidelně konzultuje se svým premiérem (viz divadelní hra Audience u královny, v jejíž české verzi září Iva Janžurová), její názory nikdo nezná. Za celých 65 let nedala novinářům jediné interview. Jen vzácně se něco proslechne: třeba že je pro opuštění EU.

Léčka na Saúda
Když Alžbětu navštívil budoucí saúdský král Abdalláh (†90), přichystala mu poťouchlé překvapení. Při projížďce po panství sama řídila terénní Land Rover – aby dala signál světu, co si myslí o zákazu řízení pro ženy v Saúdské Arábii. Byť se normálně nechá vozit, za volantem je zkušená: za druhé světové války řídila sanitky a uměla je i opravovat.
Bez občanky
O Alžbětině postavení existuje spousta dokladů, ale ty nejobyčejnější nemá. V Británii se totiž občanské či řidičské průkazy i pasy vydávají jejím jménem – a sama pro sebe si přece nic nemusí potvrzovat. Ne, že by snad někdy musela absolvovat pasovou kontrolu.

Koně, psi, zahrada
Alžbětina hobby jsou typická pro britskou šlechtu i dělný lid. K jejím koníčkům patří zahradničení, pejsci (prckové plemene corgi) a také koníčci. Vlastní úspěšné plnokrevníky, avšak na dostihy prý zásadně nesází.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.