Temná historie elektrošoků: Teď jimi prochází vdova po Brabcovi (†63)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Temná historie elektrošoků: Teď jimi prochází vdova po Brabcovi (†63)!

Šárka Rezková má za sebou druhý  elektrický šok!
Šárka Rezková má za sebou druhý elektrický šok! (Foto Aha! – Robert Klejch, archiv Šárky Rezkové, ara)

Zpěvačka kultovního hitu Borůvková Šárka Rezková (47) je podruhé během roku znovu v léčebně, kde podstupuje elektrošoky. Ty mají zmírnit maniodeprese, se kterými bojuje.

Nemoc se u Rezkové postupně rozjela po sebevraždě manžela, country hudebníka Jiřího Brabce (†63) v roce 2003. Na Šárku toho bylo moc: navalili se na ni věřitelé jejího muže, do toho se snažila dál život své tři děti... Tohle vše si vybralo svou daň. Na maniodeprese jí doktoři mnoho let dávali pouze léky. Nemoc ale v poslední době zesílila, a tak přistoupili k radikálnějšímu řešení. Elektrošokům! Zpěvačka je podstupuje v jedné z léčeben na Moravě.

Velká únava
„Dnes mám druhý elektrický spánek za sebou. Ještě nic necítím, jsem unavená. Je to prý velký zásah do mozku. Mění mi pomalu léky. Věřím, že po tom všem začnu řádit jako čertice,“ napsala o víkendu Rezková deníku Aha!. Zpěvačka by se ráda co nejrychleji vrátila zpět na scénu. Před diváky chce ale předstoupit plná sil. Věří, že jí tato léčba, kterou celou historií provází kontroverzní názory a obavy veřejnosti, pomůže. Stav zhoršila bouračka
Rezková byla poprvé na elektrošocích loni na jaře. Když ji ve stabilizovaném stavu propustili, odvážel ji přítel Mirek do Holandska, kde teď celá rodina žije. Při cestě měli bohužel nehodu! „Měl jsem radost a všichni jsme věřili, že to bude jenom lepší. Pak se nám stala ta nešťastná autonehoda (deník Aha! informoval) a všechno to hezké, co mělo přijít, vyšumělo. Šárka je od té doby v depresi, ba co hůř, ona se stále ta deprese prohlubovala,“ prozradil Aha! zpěvaččin partner.

„Ten člověk, co tu havárii zavinil, dodnes nenašel v sobě tolik slušnosti, aby jí zatelefonoval a aspoň se omluvil. Jisté je, že někdo něco zavinil a měl by za to nést odpovědnost. Aspoň morální, pokud ne už trestní,“ dodal. Bouračka se stala na Litoměřicku, kde vozu, ve kterém Rezkovou její přítel vezl, nedal přednost šofér přijíždějící z vedlejší silnice. Zpěvačka skončila v nemocnici s podezřením na krvácení do mozku.

Temná historie elektrošoků: Poprvé je použili před 80. lety!
Přelámané kosti, zástavy dechu i selhání srdce! Od prvních pokusů k moderní léčbě...

Ačkoliv má léčba elektrošoky za sebou dlouhou historii, nikdy se v očích laiků nezbavila hororového nádechu. A není divu! Má za sebou totiž skutečně temnou historii a pro tehdejší pacienty často znamenala děsivý zážitek!

Začaly před 80 lety
Člověku byla poprvé skutečná léčba »elektrošoky«, odborně řečeno elektrokonvulzivní terapie, aplikována v roce 1937. Zhostil se toho italský lékař Ugo Cerletti, jenž léčil pacienta se schizofrenií. Jeho »lidské premiéře« předcházely pokusy na zvířatech, neurologa prý inspirovala elektrošoky uspávaná prasata na jatkách.

Zkoušeli to i Římané
Mnohé možná překvapí, že pokusy s léčbou elektrošoky začaly už ve starověku! Okolo roku 48 se Říman Scriborius Langus snažil léčit jimi duševní onemocnění. Jak, když staří Římané elektřinu neznali? Přikládal pacientům na hlavu rejnoka elektrického!  


Křeč ničila kosti
Elektrický proud v mozku vyvolá umělý epileptický záchvat. Křeč celého těla se ale neobešla bez následků. Pětině nemocných v prvopočátcích terapie způsobovala vykloubení či zlomení čelisti, poškození šlach, zlomeniny paží a dokonce i obratlů! A tak lékaři hledali postupy, jak křeče zmírnit. Proto pacienty začali přivazovat v oblasti kyčle, kolen a ramenou! Výjimkou nebylo, že se vlivem šoku pomočili nebo pokáleli, pozorována byla i erekce s ejakulací!

Jeden mrtvý na tisíc pacientů
Ne vždy elektrošoky vyšly. Pacienti při terapii umírali nejčastěji na selhání oběhového systému. Způsobovala také zápaly plic a plicní gangrénu. Výjimkou nebyla zástava dechu až na několik minut! Ještě v 50. letech připadal na tisíc léčených v průměru jeden mrtvý. Tehdy to považovali za dobrý výsledek!

Zapomínání i výbušnost
Kromě těch fyzický následků se ale objevovaly i komplikace psychické. Nemocní léčení elektrošoky zapomínali, měli problém se soustředěním, nebyli schopni se vyjadřovat. Trpěli úzkostnou bezradností i výbušnou vzrušeností. Podle tehdejších záznamů ale prý k těmto následkům docházelo zřídka. Ve 40. letech je léčili barbituráty a pervitinem!
Neví se, proč fungují
Ačkoliv mají za sebou elektrošoky dost děsivou historii, používají se dodnes. Hlavní posun je v tom, že se psychicky nemocným je předem podána anestezie a látka uvolňující svaly, aby nedocházelo při křečích k nežádoucím zlomeninám. Používá se také minimální proud. Zajímavé ale je, že ačkoliv je na léčbu depresí a psychóz lékaři aplikují už 80 let, stále nevědí, proč přesně fungují! Jisté je pouze to, že léčebný účinek nemá proud samotný, ale záchvat, který vyvolává.

Pomáhají lidem s těžkou depresí
„Elektrošoky jsou velmi účinné při léčbě těžké deprese, protože jejich účinek nastupuje ihned,“ vysvětlil renomovaný psychiatr Jan Cimický. Na rozdíl od antidepresiv pacienti nemusejí čekat dva až tři týdny, než začnou působit „Dále se také používají při léčbě katatonické schizofrenie s poměrně dobrými výsledky,“ doplnil Cimický.

Léčba elektrošoky je zbytečně stigmatizována
Podle odborníka z oboru psychiatrie je elektrokonvulzivní terapie (ECT), dříve léčba elektrošoky, často vykreslována jako drastická. Ale tak tomu dnes rozhodně není. „I v dnešní době se stále efektivně používá,“ říká lékařka, jenž si nepřála být jmenována. „Hlavně u silných depresí, kde nezabírají léky a u těžkých psychóz (např. schizofrenie). Pacient musí s léčbou souhlasit, pokud nejde o indikaci při záchraně života,“ vysvětluje s tím, že pacient před ECT musí podstoupit důkladné interní vyšetření.

Průběh samotné léčby
Pacient se uvede do krátkodobé anestezie a anesteziolog spolu s ošetřujícím psychiatrem jsou celou dobu u zákroku. Na hlavu pacienta se připevní elektrody a přes ně se aplikují elektrické výboje do mozku. Nemocný obvykle podstoupí 4 až 8 kúr po 2 až 3 aplikacích elektrického výboje týdně.

Bezpečná léčba
Podle pražské psychiatričky s 25 lety praxe jde o velmi bezpečnou, bezbolestnou a vysoce účinnou metodu s minimálními nežádoucími účinky, jako je např. krátkodobá porucha paměti, která ovšem může nastat po každé anestezii. „Tato léčba je zbytečně stigmatizována a je opředena spoustou mýtů. Zřejmě za to mohou filmy. Ale vězte, že elektrošoky mozek opravdu nevymažou. Já sama, kdybych onemocněla těžkou depresí, bych si vybrala elektrokonvulzivní terapii místo farmakoléčby, která má mnoho vedlejších účinků,“ uzavírá odbornice.

Točil o tom Forman
Léčba elektrošoky se objevila i ve filmu Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem z roku 1975 v hlavní roli s Jackem Nicholsonem. Randall Patrick McMurphy má soudem nařízenou léčbu, hraje blázna, aby se vyhnul base kvůli sexuálnímu zneužití a násilnému přepadení. V léčebně jsou přestupky »trestány« elektrickým proudem.

„Dávali mi deset tisíc wattů denně, tak jsem rozhicovanej. Kočička, která mě dostane, se rozsvítí jako forbes,“ vtipkoval po prvním »léčení«. Když pak McMurphy napadne despotickou vrchní sestru Mildred Ratchedovou, zmizí z oddělení a vrátí se coby elektrošoky zlomený muž, troska. Náčelník ho raději zadusí polštářem. Snímek získal pět Oscarů včetně toho pro Formana za nejlepší režii (Miloš Forman) a nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli pro Nicholsona.

 



Přečtěte si
mixalca
6. 2. 2017 • 05:49

Paní Šárce Rezkové přeji brzké uzdravení ,velmi se mně líbí písnička S tebou být .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.