20 let bral antidepresiva – zbytečně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

20 let bral antidepresiva – zbytečně!

Luke prášky nikdy brát nepotřeboval. Antidepresiva mu změnily život.
Luke prášky nikdy brát nepotřeboval. Antidepresiva mu změnily život. (Foto ara)

Lukeovi Montagu se změnil život, když mu bylo pouhých devatenáct let. Poté, co ho operovali kvůli zánětu dutin, se vzbudil se silnými bolestmi hlavy. Jeho psychiatr usoudil, že nejde o následky operace, ale o deprese, a předepsal mu antidepresiva…

Luke po operaci trpěl jako zvíře. Bolesti hlavy ho týraly dlouhé týdny. Jakmile přestaly, začal pociťovat stavy úzkosti. Nejde přitom o nic neobvyklého. Pacienti mívají podobné stavy jako reakci na anestezii.

Totéž si však nemyslel jeho psychiatr. Ten usoudil, že bolesti hlavy jsou symptomem potlačeného traumatu z dětství a mladému muži okamžitě nasadil antidepresiva. U jednoho typu prášků to ale neskončilo. Luke vystřídal čtyři různá antidepresiva během pouhého jednoho roku.

Luke byl neustále pod vlivem prášků a zdálo se, že se jeho psychická nemoc zhoršuje. Příznaky byly tak reálné, že se doktora na nic neptal a poctivě bral prášky dál. V průběhu let se Luke cítil stále hůř, musel dát dokonce výpověď v práci, protože ji nezvládal.

O tom, že je něco špatně, začal uvažovat, když mu lékař předepsal Seroxat. První týdny se cítil v pořádku, to se ale záhy obrátilo. Začal mít divné, nevysvětlitelné pocity, které postupně přerostly až v záchvaty paniky. Luke nakonec zjistil, že není sám. Na internetu našel řadu lidí, kteří popisovali stejné příznaky jako on. Zbavit se prášků ale nebylo tak jednoduché. Jeho tělo bylo po letech užívání na antidepresivech doslova závislé.

Nyní je to šest let, co si vzal poslední prášek. Vedlejší účinky však pociťuje stále. Má svalové záškuby na různých částech těla, a aby symptomy nezhoršoval, zcela vynechal cukr, kofein i alkohol. Svého psychiatra za to, co mu způsobil, zažaloval. Požadoval kompenzaci ve výši více než 1 milion liber. Soudní spor vyhrál.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.