Ťukněte si s celebritou! Herec Jiří Lábus slaví 67 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Ťukněte si s celebritou! Herec Jiří Lábus slaví 67

Jiří Lábus dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.
Jiří Lábus dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší. (Foto ČTK)

67. narozeniny dnes slaví herec a dabér Jiří Lábus. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Televizi ovládl Jiří Lábus coby čaroděj Rumburak v pohádkovém seriálu Arabela. S Oldřichem Kaiserem vytvořil nerozlučnou a nezapomenutelnou dvojku v komediálních pořadech Možná přijde i kouzelník, Zeměkoule nebo Ruská ruleta. Přes dvacet let namlouvá Marge Simpsonovou, kreslenou postavu s nejvyšší modrou trvalou v dějinách kinematografie.

V Ypsilonce se předvedl v dramatech Rusalka, Vdovou proti své vůli nebo Vratká prkna. Za roli podváděného manžela Antoina ve hře Hlava Medúzy získal Jiří Lábus prestižní Cenu Thálie. Zahrál si v Utrpení mladého Werthera Divadla Viola nebo v Play Strindberg Divadla Ungelt.

Film mu nabídl převážně vedlejší, ale důležité a často i složité role. Neminula ho ani Troškova trilogie Slunce, seno…, drama Václav nebo pohádky Nesmrtelná teta, Lotrando a Zubejda či Tajemství staré bambitky. Postava strýce v kafkovské Americe přinesla Jiřímu Lábusovi sošku Českého lva. Exceloval také v hlavní roli hororového příběhu Specialita šéfkuchaře.

S Oldřichem Kaiserem oživili rozhlasovou Rodinku Tlučhořovic. V roce 2005 vytvořil Jiří Lábus spolu s Petrem Čtvrtníčkem jedinečnou hru Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? oprašující policejní odposlechy fotbalových korupčníků. Kromě Marge namluvil vykuleného moderátora Jů z dětského pořadu Studio Kamarád, pět dílů počítačové hry Polda nebo knihy o Harrym Potterovi.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.