Lavina zdražování: A za co si připlatíme v roce 2017? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Lavina zdražování: A za co si připlatíme v roce 2017?

Při nakupování si možná budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy.
Při nakupování si možná budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy. (Profimedia.cz)

Milovníci šopského salátu mají důvod ke smutku. Zdražily jim okurky. A to dokonce úplně nejvíc ze všeho zboží a služeb, které statistici v Česku sledují. Za tutéž cenu jsme před rokem pořídili okurky dvě, dnes ale sotva jednu. Květák, rajčata, česnek, cukr eidam, máslo, ale i dopis či technická prohlídka vozu. To vše zdražilo nejméně o pětinu. A co se ještě dostalo do Top 100 největších cenových skoků vzhůru?

Podobně jako v Německu
Jako přes kopírák vyšlo podobné srovnání statistických cen v Německu. Také tady na hanbě stojí okurka, která zdražila nejvíc. I když o maličko méně než v Česku ∼ konkrétně o 105,5 %. Zato třeba máslo kupují Němci o čtvrtinu dráž než před rokem, zatímco Češi si musí připlatit jen pětinu.

Agrární expert Petr Havel vysvětluje: Ceny porostou s jarem
Vzhledem k dobrým výsledkům naší ekonomiky, růstu mezd a sociálních dávek i například díky růstu cen pohonných hmot lze v průběhu roku očekávat mírný růst cen prakticky ve všech kategoriích potravin.

Kuřata
Pokud by epidemie ptačí chřipky pokračovala a zejména ze zahraničí (např. z Polska) by se dováželo drůbeže méně, mohl by to být impulz k růstu cen o jednotky procent.

Sýry
Zde ke zdražení již dochází. Během roku ale mohou vzrůst klidně až o 10 %.

Víno
Víno zcela jistě podraží, a to kvůli přijetí novely vinařského zákona, který zvyšuje náklady na jeho evidenci, distribuci atd. a snižuje dostupnost vína na trhu.

Co za rok nejvíc zdražilo

 
Co za rok nejvíc zdražilo
Co za rok nejvíc zdražilo
Co za rok nejvíc zdražilo



Přečtěte si
zadnice
23. 1. 2017 • 16:47

Napište raději těch pár položek, které nezdraží.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.