Bestiální vražda zpěvačky, která svět naučila tančit lambadu: Loalwa Braz (†63) upálili zaživa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bestiální vražda zpěvačky, která svět naučila tančit lambadu: Loalwa Braz (†63) upálili zaživa!

Tragický zesnulá zpěvačka.
Tragický zesnulá zpěvačka. (Foto Profimedia.cz)

Nebýt Lambady, megahitu kapely Kaoma z roku 1989, nejspíš by popularita Loalwy Braz (†63) nepřekročila hranice rodné Brazílie. Píseň, jež proslavila jak stejnojmenný taneční styl, tak její interpretku, kterou ve čtvrtek unesla a v autě upálila dvojice gaunerů, je přitom obyčejný plagiát!

Loalwa Braz si ji ale už nezazpívá, nezatrsá. Dva muži se jí vloupali do domu ve městě Saquarema a barák následně zapálili. Zpěvačku unesli v jejím vlastním autě, v němž ji nedaleko hořícího domu nejspíš zamkli a zaživa upálili. Strašlivá smrt! „Loalwino tělo bylo seškvařené na uhel,“ píší brazilská média s odvoláním na policejní zdroje.

Po pachatelích, stejně jako jejich motivu, policie dál pátrá. „Je mi z toho smutno. Loalwa byla moc milý a pozitivní člověk. Ale také byla křehká a všechno si brala osobně,“ vzkázal brazilský zpěvák a přítel zavražděné Ricardo Vilas.

Vtělila se do ní i Marta Jandová
O popularitě Lambady svědčí i fakt, že v loňské show Tvoje tvář má známý hlas ji coby Loalwa Braz »vystřihla« Marta Jandová (42). Během večera, který ovládl David Gránský (24) jako Jaromír Nohavica, však s hitem Kaomy skončila až sedmá.

Ten hit prostě ukradli!
Lambada dobyla taneční parkety i rádia po celém světě na přelomu 80. a 90. let. Jenže původně vznikla už v roce 1981, když ji nahrála bolivijská kapela Los Kjarkas bratrů Villarroelových. Ti také v roce 1989 Kaomu zažalovali za porušení autorských práv a po tahanicích u soudu uspěli, byla jim přiklepnuta blíže nespecifikovaná finanční kompenzace. Jenže zatímco na jejich původní verzi Lambady si dnes vzpomene málokdo, ta od Kaomy se hraje pořád.
Alba Worldbeat s tímto hitem se prodalo přes 15 milionů kopií, vysloužilo si přes 80 zlatých a platinových desek. Lambada zajistila Kaomě koncerty ve 116 zemích a povýšila ji mezi 20 nejposlouchanějších interpretů historie!

Muziku měla v genech
* Loalwa se narodila 3. 6. 1953 v Rio de Janeiru.
* Táta byl dirigent, máma hrála na klavír.
* Od 4 let hrála na piano, ve 13 začala zpívat v jazzových klubech v Riu.
* Hrála i ve Francii, od roku 1985 se do Paříže dokonce přestěhovala.
* V roce 1989 se přidala ke kapele Kaoma, která tentýž rok vydala hit Lambada.
* Po rozpadu kapely (1998) hrála Loalwa sólově, mimo Brazílii se už ale neprosadila.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.