Významný český objev: Nový lék na rakovinu prsu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Významný český objev: Nový lék na rakovinu prsu!

Pro ženy je důležité chodit na vyšetření.
Pro ženy je důležité chodit na vyšetření. (Foto Biocev, Scom)

Ještě nikdy nebyli čeští vědci tak blízko léku na rakovinu prsu. Po čtyřech letech vyvinuli látku, která dokázala zcela zneškodnit nádorové buňky u jedné z jejích nejagresivnějších forem. V České republice jí trpí až 20 procent pacientek s nádorem prsu.

Čeští vědci z výzkumného centra Biocev ve Vestci u Prahy vyvinuli na tyto karcinomy prsu nový lék, preparát vychází z léku, který se už používá (derivát tamoxifenu). Přípravek s názvem MitoTam dokáže, laicky řečeno, přinutit nádorové buňky »spáchat sebevraždu«. Lék už má za sebou laboratorní a preklinické testy. Už letos bude zahájeno klinické testování.

V první fázi se bude ověřovat, jestli MitoTam není pro lidský organismus toxický. Druhá fáze už počítá s účastí několika desítek pacientů. Podle pravidel musejí následovat ještě další dvě fáze s větším počtem účastníků a mezinárodním přesahem. Celý proces může trvat řadu let, ale vědci jsou optimističtí.

„Dosavadní výsledky ukazují, že MitoTam má velmi dobrou perspektivu stát se účinnou protirakovinnou látkou,“ říká Kateřina Rohlenová, mladá vědkyně z Biotechnologického ústavu AV ČR. Podle ní je teoreticky možné, že tato mimořádně účinná látka by se dala použít i na další typy rakoviny.

Víte, že...
...rakovina prsu je souhrnné označení pro nádorové onemocnění prsních žláz?
...jde o nejčastější ženské nádorové onemocnění?
...ročně přibude 6000 nových případů a na karcinom prsu zemře za rok asi 2 tisíce žen?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.