Tajemství zesnulého bratra Janžurové (75): Podivné dědictví v PET lahvích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemství zesnulého bratra Janžurové (75): Podivné dědictví v PET lahvích!

Iva Janžurová získala podivné dědictví.
Iva Janžurová získala podivné dědictví. (Foto ara)

Byl to všeuměl. Bratr herečky Ivy Janžurové (75) měl zlaté ruce. Pavel Janžura (†75) uměl doma vše opravit, pro rodinné divadlo vyráběl kulisy, a dokonce i kostýmy s různými vychytávkami. A taky 15 let stavěl loď.

Janžura byl vlastně průkopník v recyklaci. Koráb vybudoval z PET lahví, které se všude hromadily. „Tatínek se vždy snažil zpracovat již nepoužívané věci,“ potvrdila dcera Olga Janžurová (33). V 70. letech byl technikem ve vinohradském divadle a dokázal tam pomalu z odpadu vytvořit hotové zázraky. „Pavla nevzali na DAMU, přitom byl z nás nejtalentovanější,“ pěla na o pět let staršího bratra ódy Iva.

Pavel bohužel v roce 2012 zemřel. Rodina loď zdědila a nyní by ji chtěla zachránit. Už proto, že její autor stavbě věnoval spoustu let. „Koráb pro mě představuje potvrzení toho, že plnit si své sny má smysl,“ říká Olga. „Tatínkovo odhodlání je velkou inspirací, impulsem, že se člověk nemá bát realizovat své nápady,“ dodává.

Ano, v rodině Janžurových umějí jít za svými sny. To dokazuje nejen Pavlova sestra Iva, ale také jeho neteře Theodora (42) a Sabina (44). Každá jde úspěšně svou cestou – Theodora je úspěšná dokumentaristka, Sabina zase herečka.

Olga Janžurová by si nyní pro krásný koráb přála smysluplné využití. Třeba jako komunitní klubovna nebo kavárna pro příjemné posezení. Návrhů se už sešlo několik a neteř Ivy Janžurové má s rodinou a přáteli z čeho vybírat.

Jako Titanic
Iva Janžurová dokonce k bratrově lodi přijela s Petrem Nárožným (78) v roce 2010 točit pořad Komici na jedničku. Oba zapózovali na přídi jako ve filmu Titanic a bratr Pavel jim asistoval.

Proč postavil loď?
Pavel přiznal, proč se do stavby lodi vrhl. „Kolega projektant stavěl už třetí jachtu, tak jsem ho pořád popichoval, že jsou to malé štopky, a nakreslil pořádnou loď. Pak jsem ji začal stavět sám,“ svěřil se Pavel.



Přečtěte si
bernadette
19. 1. 2017 • 18:55

Já bych dodala, že je NEJEN herečka

dandova
19. 1. 2017 • 15:08

dandova
19. 1. 2017 • 08:08

Hezké. Jen bych poopravila, že dcera Sabina SI MYSLÍ, že je herečkia.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.