Švorcová kontra Chramostová: Naivní plán na smír neklapl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Švorcová kontra Chramostová: Naivní plán na smír neklapl

Jiřina Švorcová a Vlasta Chramostová.
Jiřina Švorcová a Vlasta Chramostová. (Foto: Alexandr Malachovský, ČTK, archiv Blesku, ara)

Jiřina Švorcová (†83) se z komunistické aktivistky stala terčem nenávisti kolegů. Přestala se s ní bavit dokonce i její kamarádka Vlasta Chramostová (90).

Jiřina se s Vlastou přestala po roce 1968 úplně stýkat. „Rozkol mezi námi a Vlastou byl opravdu velký asi i proto, že jsme dlouho byly na jedné lodi. Kdysi jsem říkala spolužákovi Oldovi Daňkovi, že by měl napsat hru, něco jako byly Tři sestry, pro Jiráskovou, Chramostovou a mě. Měla jsem takový pocit, že bychom si to mohly vyříkat. Vím, jsem naivní. On se jen usmál a pochopitelně nic takového nenapsal,“ prozradila herečka její plán na usmíření.

Ani s jednou z nich se ale bohužel neusmířila. „S Jiřinou Jiráskovou jsem mluvila, když tenkrát rozpoutali ten trest smrti Štěpničkové a chtěli nám ho hodit na hlavu. Mluvila jsem s ní několikrát a naposledy se mě už ta její svrchovanost trošku dotkla,“ přiznala podle Blesku Švorcová ve své knize, která vyšla rok před její smrtí.

Vlastě Chramostové dokonce nikdy ani nezavolala. „Mám dojem, že by jí to nebylo milé. Nehledě k tomu, že já jsem je neopustila. Ony opustily mě. Kdyby ony zavolaly... Víte, já si nejsem jistá, že by přijaly mé zavolání. Jsem si ale jistá, že já bych je přijala,“ dodala Jiřina.



Přečtěte si
jity
19. 1. 2017 • 15:57

viset neměl nikdo, to vám snad nestačilo, válka, 50desátá léta. To už viselo snad málo lidí? Pořád nemáte dost.

mord
19. 1. 2017 • 01:02

komunisti viset měli. v tom máš pravdu. To byla chyba

platykodon
18. 1. 2017 • 14:26

Ať to bylo tak nebo jinak, Švorcová byla perfektní herečka, ale Chramostová byla jen šmíra druhé kategorie. A jací to byli lidé těžko posuzovat. Ono když si vzpomenu, jak Chramostová využívala Havla, tak je to taky prapodivné.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.