Velká zpráva o porodech v Česku: Kdy se rodí nejvíc? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Velká zpráva o porodech v Česku: Kdy se rodí nejvíc?

Průměrný věk prvorodičky loni poprvé přesáhl 30 let.
Průměrný věk prvorodičky loni poprvé přesáhl 30 let. (Foto: Facebook.com)

Děti se v Česku rodí podle ordinačních hodin. Nejvíc jich podle aktuálních statistik přijde na svět v pracovní době lékařů.

Malí Češi a Češky nejčastěji vykouknou na svět v osm hodin ráno. Ze dnů se rodí nejvíc v úterý. Naopak nejméně porodů je o víkendu. Do statistiky se promítají plánované císařské řezy, které si lékaři logicky plánují do pracovní doby.

„Rodičkám, které plánovaný císařský řez čeká, nabídneme po 39. týdnu těhotenství interval několika dní, aby si vybrali vhodné datum. Pochopitelně pouze, pokud to zdraví umožňuje,“ řekl významný český porodník docent Jaroslav Feyereisl, ředitel Ústavu péče o matku a dítě v pražském Podolí.

Lékaři se prý setkávají i s neobvyklou motivací výběru data porodu císařským řezem. „Jsou i maminky, které chtějí posunout porod o den, aby se dítě narodilo v jiném znamení zvěrokruhu,“ usmívá se docent Feyereisl.
Císařským řezem se loni narodila více než čtvrtina dětí.


Plodný prodloužený víkend
25. až 28. října 2014
Zatímco za socialismu se děti rodily především na jaře, v současnosti je nejplodnějším obdobím léto. Rekordním dnem ročníku 2015 byl 14. červenec. Toto datum má v rodném listě hned 488 dětí. Jejich početí tedy spadá do období konce října, kdy si lidé užívali díky státnímu svátku prodloužený víkend. Nejméně dětí se narodilo 15. března, tedy kuriózně na výročí vyhlášení protektorátu Čechy a Morava.

Každé 30. dítě je cizinec
České občanství nemá každé třicáté dítě narozené v tuzemsku. Téměř každé sté miminko má vietnamské rodiče. Od roku 1995 do konce loňska se v Česku narodilo celkem 2,15 milionu dětí, takřka 40 500 z nich byli cizinci a cizinky, nejčastěji měli vietnamské, ukrajinské a slovenské občanství. Cizinci tvoří zhruba 4,6 procenta obyvatel republiky.
Moderátorka Laďka Něrgešová: Porodila podle statistiky!
Vytoužená dcerka Laďky Něrgešové (40) Meda přišla na svět letos 21. června, tedy v úterý. Samotný porod byl ale náročný. „Pro mě bylo obecně druhé těhotenství i celý samotný průběh porodu daleko horší než verze číslo jedna,“ popsala moderátorka a dodala, že jí lékaři v pražském Motole svou profesionalitou nejspíš zachránili život.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.