Celoživotní trauma Ladislava Gerendáše! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Celoživotní trauma Ladislava Gerendáše!

Taky vidíte podobu s Jaroslavem Uhlířem?
Taky vidíte podobu s Jaroslavem Uhlířem? (Foto Aha! – Martin Pekárek, ara)

Je to peklo. Trumpetistu a herce Ladislava Gerendáše, který zítra oslaví sedmdesátiny, si lidé už léta pletou se skladatelem Jaroslavem Uhlířem (71). „Já tu podobu nevidím, ale asi v tom něco bude,“ míní Láďa.

Oba jsou menší postavy, nosí brýle s kovovou obroučkou, pěstí si knírek a už dávno si nečešou patku do čela. Tím ale podoba končí – Láďa například zůstal starý mládenec, zatímco Jarda se oženil už dvakrát. „Nevím přesně, kdy nás zaměnili poprvé, ale trvá to dodneška. I když jsem už profesi pověsil na hřebík a vyměnil Prahu za rodné Karlovy Vary,“ říká Gerendáš. „Někdo mě občas i tady zastaví a spustí – pane Uhlíři... A slyšel jsem, že jemu už taky řekli pane Gerendáši,“ směje se muzikant.

Nadcházející kulatiny ho moc nebaví. Prý neví, co by měl slavit. „Před dvěma lety jsem ukončil činnost a odebral se do ústraní. Už žádné umění. Nemíním někde v rohu vzpomínat na zašlou slávu,“ vypráví herec, jenž v roce 1977 vystupoval v oblíbeném Malém televizním kabaretu a zahrál si ve stovce dalších pořadů, filmů a seriálů. V 70. letech vystupoval s Banjo Bandem Ivana Mládka. „Nechápu, že si to lidé pořád pamatují, odešel jsem před šestatřiceti lety,“ diví se. Není žádný ješita, ústup ze slávy si pečlivě promyslel a naplánoval. „Líbí se mi být pouze občan Karlových Varů a mluvit jen do chodu města. Mám klid,“ pochvaluje si Gerendáš. Jen občas, když přijede zájezdové divadlo, nechá se prý vylákat na nějaké představení. Nebyl jen Banjo Band...
Ladislav Gerendáš působil v Banjo Bandu Ivana Mládka jako trumpetista a komik jen pět let. Od roku 1981 vystupoval v pražském Studiu Ypsilon. Měl svůj jazzový orchestr. Vidět jsme ho mohli v pohádkách Tři veteráni, S čerty nejsou žerty, Nesmrtelná teta, Lotrando a Zubejda nebo seriálech Vlak dětství a naděje, Dynastie Nováků, Život na zámku, Ulice, Bylo nás pět, Hospoda či Zdivočelá země.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.