Peče celé Česko: 105 let staré vánoční recepty!
Jak po víkendu voní váš byt? Vanilkou, kokosem a skořicí, nebo zatím jen leštěnkou a na pečení se teprve chystáte? Průzkumy uvádějí, že bez rohlíčků, pracen a včelích úlů se zcela obejdou jen čtyři procenta domácností. 30 procent žen cukroví nakoupí a ve zbývajících 66 % českých domovů se peče o sto šest. A ne jen jeden či dva druhy vánočních dobrot...
Anastázie Jelínková (89): Recepty mám po své mamince! Jsou 105 let staré...
Za pár měsíců oslaví devadesáté narozeniny, mohla by mít nárok na předvánoční klid. Přesto každý rok vytahuje voňavé vánoční cukroví z trouby. I letos peče Anastázie Jelínková ze Semetína na Vsetínsku tradiční rohlíčky a linecké.
„To mám staré recepty ještě po mojí mamince, když se vdala. Jsou staré 105 roků. Nás bylo šest dětí. Suché linecké a rohlíčky dávala do kameninového hrnce na kachlová kamna, kam jsme na ně chodili,“ zavzpomínala. Nejraději má právě linecké. „Je nejvíc kreativní. Slepí se marmeládou, nádivkou. Dělávala jsem z něj i dortíčky,“ dodala.
Recepty z roku 1911Podle těchto receptů pekla maminka Anastázie Jelínkové (89).
Linecké
Potřebujete: 400 gramů hladké mouky, 150 gramů moučkového cukru, 250 gramů tuku (dává napůl máslo a Heru), 2 žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru a trošku rumu.
Postup: Zpracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout a pak z něj vyvalujeme tenké pláty, ze kterých vykrajujeme kolečka. Upečeme do růžova a slepujeme marmeládou, ideální je rybízová.
Vanilkové rohlíčky
Potřebujete: 440 gramů mouky, 240 gramů másla, 140 gramů ořechů, 140 gramů cukru,
1 vejce, 1 vanilkový cukr
Postup: Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout a pak z něj tvarujeme rohlíčky.
Víte, že...
...vánoční cukroví nejvíc chutná před svátky? Nemračte se proto na děti a manžela, že vám ho ujídají, dá se přece dopéct.
Hodně nechutná nabídka pro Alici Bendovou: Šokovaná herečka řekla rezolutní NE!
Celý článekKokosové pusinky nebo vosí hnízda. Tohle cukroví každoročně připravuje Miloslav Németh (38) z Karlových Varů. Pečení ho baví a vůbec se za to nestydí. Když v kuchyni v předvánočním čase kraluje, radit mu může maximálně dcera Natálka (12).
„Kokosky a vosí úly jsou raz dva hotové, možná proto mě to baví. Nerad peču něco komplikovaného, co by se muselo složitě zdobit, na to bych asi nervy neměl,“ říká táta. Pečení si navíc umí pěkně chlapsky zpestřit. „Ve vosích úlech musí být vaječný koňak, který si během celého pečení stihnu pořádně vychutnat, někdy až do dna,“ dodává s úsměvem.
Kokosové pusinky podle Miloslava
Potřebujete: 200 gramů moučkového cukru, 200 gramů kokosu, 4 bílky.
Postup: Z bílků vyšleháme tuhý sníh a pomalu za stálého šlehání přisypáváme moučkový cukr. Následně zlehka vmícháme kokos. Lžící děláme na pečicí papír pusinky. Pečeme je asi 10 minut při 150 °C.
Jana Adamcová (44), moderátorka
VÁNOČKA
Potřebujete: 1 kg hladké mouky jemné, 15 dkg cukru moučka, 0,33 l mléka, 3 dkg droždí, 2 žloutky, 1 celé vejce, 2 vanilkové cukry, 1 vanilkový lusk, kůru z celého citronu a pomeranče, 3 dkg rozinek, mandlí, kandovaného ovoce, 1 celé máslo, trochu muškátového oříšku, sůl.
Postup: Připravíme kvásek. Ve vlažném mléce rozkvedláme 2 žloutky a celé vejce. Hotový kvásek vlijeme do mouky a přidáme rozpuštěné máslo. Spojíme vše v těsto, nakonec přidáme vše ostatní a rukama na vále propracujeme do hladkého těsta. Těsto necháme 1 až 2 hodiny kynout. Pak upleteme vánočku, kterou potřeme vajíčkem a posázíme celými mandlemi. Znovu necháme kynout dle potřeby asi půl hodiny. Pečeme v předehřáté troubě.
Alice Bendová (43), herečka
OŘECHOVÉ ROHLÍČKY
Potřebujete: 25 dkg ořechů, 20 dkg moučkového cukru, 5 dkg hladké mouky, 1 celé vejce, 1 žloutek.
Postup: Z ingrediencí uděláme těsto, necháme odpočinout, vyválíme a vykrojujeme rohlíčky. Pečeme v předehřáté troubě dorůžova.
Krém: 7 dkg kakaa, 3 celá vejce, 20 dkg cukru krystal, celé máslo, čokoládovou polevu.
Postup: Vejce s cukrem a kakaem vyšleháme v páře do zhoustnutí jako pudink. Do studeného zašleháme celé máslo. Krém nastříkáme na rohlíčky a připravíme si čokoládovou polevu, aby nebyla horká, a po jednom namáčíme.
Veronika Žilková ( 55), herečka
SLEPOVANÉ CUKROVÍ
Potřebujete: 1 hrnek hladké bio špaldové mouky, ½ hrnku moučkového cukru, 1 žloutek, 2 polévkové lžíce másla.
Postup: Smícháme, vyválíme těsto, vykrojíme formičkami a pečeme v předehřátě troubě. Necháme vychladnout.
Náplň: Domácí rybízová marmeláda bez zrníček. Rybíz odšťavníme v odšťavňovači a zahustíme želatinovým cukrem, aby vznikl rosol. Namažeme na sušenky a slepíme.