Ťukněte si s celebritou! Herec Jean-Louis Trintignant slaví 86 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Ťukněte si s celebritou! Herec Jean-Louis Trintignant slaví 86

Jean-Louis Trintignant dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.
Jean-Louis Trintignant dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší. (Foto: ara)

86. narozeniny dnes slaví francouzský herec Jean-Louis Trintignant. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Jean-Louis Trintignant je významný francouzský divadelní a filmový herec. Je také držitel Ceny pro nejlepšího herce na MFF v Cannes a držitel ocenění Césara za nejlepší herecký výkon. Jako jeden z mála francouzských herců dosáhl mezinárodního uznání.

Po maturitě na avignonském lyceu studoval na právnické fakultě v Aix-en-Provence. V roce 1950 odešel do Paříže, kde navštěvoval herecké kurzy Charlese Dullina a Tanii Balachové. Divadelní dráhu zahájil roku 1951 v souboru Raymonda Hermantiera, s nímž účinkoval v Schillerově Marii Stuartovně, Mollièrově Donu Juanovi a Shakespearově Macbethovi.


Výrazně na sebe upozornil ve skandálním melodramatu A Bůh stvořil ženu režiséra Rogera Vadima s Brigitte Bardot v hlavní roli, kde ztělesnil vážného, sentimentálního a neústupného Michela Tardieua. Ztvárnil také roli ve světově úspěšném melodramatu Muž a žena, kde se z něj stal katolicky založený inženýr, jehož zdrží na noc ve svém bytě rozvedená lékařka Françoise Fabianová.

Za tento film získal celosvětový ohlas a řadu nejrůznějších filmových cen včetně Oscara pro nejlepší zahraniční film. Objevil se i v komediálně laděném milostném dramatu Moje noc s Maud. Tam se představil jako zakomplexovaný a zbabělý doktor filozofie Marcello Clerici, který zrazuje vlastní přesvědčení i lidi ve svém okolí za fašismu i po válce.


Na MFF v Západním Berlíně 1968 obdržel Stříbrného medvěda za roli muže jménem Boris, který přichází po válce do slovenského městečka a mystifikuje jeho obyvatele historkami o zmizelém místním hrdinovi domácího odboje, ve snímku Muž, který lže.

Neméně působivý výkon, jenž mu vynesl ocenění na MFF v Cannes 1969, podal v úloze vyšetřujícího soudce, pokoušejícího se objasnit okolnosti vraždy řeckého levicového poslance, v politickém thrilleru Z. Diváci si ho mohou pamatovat především z filmu Báječná Angelika.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.