Šafránková zuří: Zneužili Popelku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Šafránková zuří: Zneužili Popelku!

Herečka se v minulosti zlobila, když někdo znužil její podobiznu z pohádky.
Herečka se v minulosti zlobila, když někdo znužil její podobiznu z pohádky. (Foto pro Aha! – ČT)

Je to tady zase! Němci opět použili v reklamě fotku Libuše Šafránkové (63) coby Popelky. Tentokrát si ji jeden z podnikatelů vylepil na stánek na vánočním trhu v německém Erfurtu. Má na to ale od autora snímku povolení?

Stánkař láká díky Popelce na Schaum Küsse, v překladu na pěnovou pochoutku, lépe řečeno pěnového indiánka. Pod střechou prodejničky nelze přehlédnout mladinkou tvář Libuše Šafránkové z populární pohádky.

„No to je nehorázný, co si ti Němci vůbec dovolují! Pokud je mi dobře známo, tak fotograf Jaromír Komárek, který fotil Popelku a celé natáčení, je pět let po smrti. Dobře však vím, že jeho dědicové, které ovšem neznám, ani nevím, kde bydlí, se dobře o autorská práva starají. Jsem ale z devadesáti procent přesvědčený, že některá práva – a opravdu nevím jaká – vlastní německá společnost DEFA, která film u našich sousedů zastupuje,“ řekl deníku Aha! režisér kultovní pohádky Tři oříšky pro Popelku Václav Vorlíček (86). Naštvaná herečka
Práva po fotografovi Jaromíru Komárkovi spravuje jeho syn Aleš.  Toho se včera deník Aha! snažil marně kontaktovat. „Snímky z filmu jsou majetkem tatínka a společnost DEFA na ně nemá právo,“ řekl nám Komárek už v roce 2013, když se rozhodl soudit s německým výrobcem čokolád a trubiček, který na obalu sladkostí použil stejnou fotku Šafránkové. „Vůbec jsem o tom nevěděla. Je opravdu neuvěřitelné, jak vynalézavost některých podnikatelů nezná mezí,“ překvapilo to tehdy představitelku Popelky. A nejinak tomu bude i v tomto případě...

„Bylo by dobré vypátrat, jak to s těmi právy je, protože Popelka je především česká a Němci by ji neměli na vánočních trzích devalvovat,“ prohlásil režisér Vorlíček.



Přečtěte si
-bello-
8. 12. 2016 • 20:57

meku , kde jsi ?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.