František Peterka (†94): Sestra ze špitálu promluvila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

František Peterka (†94): Sestra ze špitálu promluvila!

Rehabilitační sestra se o něho starala až do smrti.
Rehabilitační sestra se o něho starala až do smrti. (Foto Aha! – Karel Kopáč, ČTK, ara)

Bylo to horší, než se na první pohled zdálo. František Peterka (†94), který měl rakovinou prolezlé celé tělo, už nechtěl bojovat. „Když měl rehabilitovat, bylo to s ním velmi těžké. Tvrdohlavě odmítal všechna cvičení. Nechtěl ani vstát z postele. Měl pocit, že to nemá smysl,“ prozradila deníku Aha! jeho rehabilitační sestra.

Legendární Krakonoš už neměl chuť dál bojovat a toužil jen umřít. „Museli jsme ho hodně přesvědčovat, že mu to pomůže. Přesto odmítal. Takže než jsme ho postavili na nohy, stálo to hodně sil jak jeho, tak mě,“ vzpomíná ošetřovatelka se slzami v očích. Její slova potvrzuje také exmanželka Miluše. „Musím přiznat, že skvělý vždycky nebyl, ale taky se musí říct, že takovýhle trápení, jaké měl po celých patnáct let od té nehody, bylo opravdu strašný.“

Podlomená psychika
Nejenom bolest těla, ale hlavně bolavá duše byla hlavní překážkou, proč herec ke konci svého života pomoc a péči odmítal. „Mluvil o Bohu a prosil, aby si ho konečně vzal k sobě,“ prozradila ošetřující sestra. „Stýskal si, že neví, co komu udělal, že si zasloužil takový konec. Tu potvoru rakovinu měl rozlezlou po celém těle,“ dodala exmanželka Miluše. V posledních dnech ho trápily nesnesitelné bolesti. Lékaři je tlumili morfiem, aby na konci života tolik netrpěl.  15 let o berlích
Po nehodě, kdy ho srazilo auto, měl herec zlomené obě nohy. Dlouhých 15 let byl odkázaný na berle, bez kterých se jinak nemohl pohybovat. Na jedné noze měl rozdrcenou kost a druhou několikrát zlomenou. Tři roky byl v nemocnici a absolvoval 44 operací, z čeho jedna byla po infarktu.



Přečtěte si
jity
3. 12. 2016 • 23:21

Také si myslím, že ho ještě více trápili než ta jeho nemoc. Proč ho nedali do umělého spánku, aby netrpěl.

ivoadler
3. 12. 2016 • 15:30

Morfium je poslední přítel nemocných rakovinou. Informaci o příčině úmrtí nepokládám za neetickou, ale týrat starého člověka nějakým cvičením mi přijde nechutné.

baronessa
3. 12. 2016 • 07:54

Ano, je to skutečně neetické, nechutné, zdejší redaktoři nejsou schopni základní slušnosti. Psát (už podruhé), že je "prolezlý rakovinou", tak to překračuje všecky meze. To tam nemáte někoho aspoň s ukončeným základním vzděláním? Když už mažete diskuse, vezměte to z gruntu a smažte současně i články ohledně smrti pana Peterky. Špiníte jeho památku.

ivanak
3. 12. 2016 • 07:46

Jste jako supi.Divím se,že vám vůbec někdo poskytne takové informace.Vy se dokážete kochat i na bolesti těch druhých.Co jste to za lidi?Zemřel ,už ho nic netrápí,tak ho proboha nechte už v klidu.Teď budete zkoumat jeho majetek?Styďte se!!!!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.