Veronika Žilková: Další týden mučivého strachu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Veronika Žilková: Další týden mučivého strachu

Veronika po návštěvě maličkého Melichara. Ve tváři má totální vyčerpání.
Veronika po návštěvě maličkého Melichara. Ve tváři má totální vyčerpání.  (: ČTK, Puchta, Petr Novotný, archiv)

Další dny plné strachu! Tak prožívali tento týden Veronika Žilková (45) a Martin Stropnický (50). Jejich novorozený syn Melichar dál bojoval jako lev o život. Boj malého chlapečka a soužení jeho zoufalé maminky sledovalo celé Česko. Objevuje se i spousta spekulací a polopravd. Co se ukázalo jako pravda a co byla lež?

Co všechno malý Melichar podstoupil?

Pondělí: Další operace
Národem sledovaný boj malého Melichara o život pokračoval. Komplikovaná brániční kýla, se kterou se v pondělí 14. května narodil, bývá v mnoha případech novorozencům osudná. Se stejným problémem se po narození potýkal i jeho bratr Cyril (19), kterého se ale nakonec podařilo zachránit, byť to bylo mnohými odborníky považováno za zázrak.

Přestože se stav malého Melichara před víkendem stabilizoval, situace se mohla každým okamžikem změnit. Novorozenec podstoupil údajně už dvě operace, ale vzhledem k tomu, o jak vážný zdravotní problém se jedná, se lékaři nechali slyšet, že se zřejmě ještě jedné operaci nevyhne.

Nešťastná Veronika Žilková prožívala nejhorší chvíle života doma v pražském Suchdole. „Nikam se odsud nehnu. Jsem v šestinedělí a v nemocnici bych jim stejně nebyla nic platná,“ říkala.

Úterý: Stav miminka se prudce zhoršil
Zdravotní stav novorozence se stal opět kritickým. Přestože se Melichar zdál o víkendu stabilizovaný a šance na přežití se pohybovaly na padesáti procentech, v úterý bylo všechno jinak. „Zdravotní stav syna herečky Veroniky Žilkové se výrazně zhoršil a mění se každou minutu. Za současné situace je nemožné, aby byl pacient operován, jak bylo původně plánováno,“ popsal situaci jeden z členů lékařského týmu podolské nemocnice.

Veronika doma čekání na zprávy z nemocnice nevydržela a kliniku opakovaně navštívila. „Už jsem ji tady několikrát viděla,“ prozradila jedna ze sestřiček.

Středa: Na miminko dohlížel specialista
Boj o život miminka na specializovaném oddělení pražské porodnice v Podolí pokračoval. Jeho stav byl i nadále kritický a zatím se ho nepodařilo stabilizovat. Devět dnů starý novorozenec byl stále na přístrojích a pravidelně ho navštěvoval specialista z motolské nemocnice, přednosta dětské chirurgie MUDr. Jiří Šnajdauf, DrSc. Mezinárodně uznávaný dětský chirurg, který pracuje jako přednosta Dětské chirurgické kliniky 2. lékařské fakulty UK ve Fakultní nemocnici v Motole. Ve stejné situaci zachránil už Žilkové staršího syna Cyrila a tento týden byl stejnou nadějí i pro jeho mladšího bratříčka Melichara. Zatím se na jeho operaci, kdy mu byla voperována celá umělá bránice, nepodílel, ale na jeho zdravotní stav jen dohlížel.

Čtvrtek: Nekonečné čekání na život
Potvrdilo se, že druhá operace byla skutečně provedena a že informace, které se v deníku Aha! objevily už v pondělí, byly pravdivé. Kromě operace brániční kýly musely být Melicharovi operovány i srůsty ve střevech. Oba náročné výkony byly provedeny během čtyř hodin a původně byly prezentovány jako jeden výkon. Malý pacient byl i ve čtvrtek stále napojen na přístroje a do konce týdne musel být v klidu.

Pátek: Dobrá zpráva
Zoufalí rodiče si konečně mohli vyslechnout první dobré zprávy! Po dvanácti dnech trápení, smutku a permanentního strachu si Veronika Žilková a Martin Stropnický mohli na chvíli oddechnout. Melichar byl stále napojený na přístroje, protože jeho plíce byly slabé, ale začalo prý docházet ke zlepšení. „To nejhorší má, zdá se, za sebou. Jsme z toho všichni v šoku, že miminko, které je v kritickém stavu, dokázalo začít přibírat na váze,“ oznámil v pátek zatím malé vítězství jeden z lékařů s tím, že podle jeho názoru dokonce nebude nutná ani původně plánovaná další operace. „Jediné, co si musí miminko v nejbližší době ještě vybojovat, je samostatné dýchání,“ dodal.

Sobota: Veronice docházejí síly
Stav malého Melichara stále nebyl uspokojivý a bohužel se ani výrazně nelepšil. Maminka Veronika pravidelně docházela do nemocnice a z její tváře definitivně zmizel jakýkoliv optimismus. Vypadala naprosto zdrceně a vyčerpaně. A lékaři stále nepřinášeli žádné dobré zprávy…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.