Smrt Peterky (†94): Zničený syn zařizuje pohřeb, s otcem ho spojovala nepřízeň osudu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Smrt Peterky (†94): Zničený syn zařizuje pohřeb, s otcem ho spojovala nepřízeň osudu...

Sbohem Krakonoši!
Sbohem Krakonoši! (Foto Aha! – Alexandr Malachovský a reprofoto TV Nova)

Smrt, která přišla ve čtvrtek v noci ve spánku, byla pro Františka Peterku (†94) vysvobozením. Jeho nejbližší a blízcí ale trpí. Nejvíc syn Michael, který zařizuje pohřeb a byl pro otce největší oporou.

Hercův byt na libereckém sídlišti se proměnil v místo smutku. „V pátek před polednem se tu syn pana Peterky zastavil pro fotografii na parte. Byl hodně zničený,“ svěřila Aha! sousedka legendárního Krakonoše, která v pátek mezi prvními zapálila svíčku před vchodovými dveřmi paneláku, kde vzniklo pietní místo. Hercova smrt byla pro jeho syna o to horší, že jako jediný už během čtvrtka věděl, že otcův odchod do hereckého nebe je neodvratný. „Ve čtvrtek večer jsem se s ním potkala. Zašel ke mně na kafe a tam mi se slzami v očích sdělil: Tatínek umírá, už nevnímá...,“ řekla sousedka Aha!.

Syn = spojení se životem
Hercův syn byl nejen v posledních měsících, ale hlavně v roce 2001, když měl František autonehodu, která mu rozdrtila a polámala nohy, něco jako strážný anděl. „Já jsem snášel jedině jeho,“ přiznal v pořadu 13. komnata před lety Peterka. „Syn byl jediná spojitost se životem,“ dodal. A tak tomu bylo i v poslední době, kdy se jeho zdravotní stav zhoršoval a on musel být v létě přestěhován do libereckého hospicu. „Teď zrovna ode mě syn odešel. Chodí za mnou pravidelně a stará se o mě,“ svěřil Aha! v jednom z posledních telefonátů pan František, pro kterého byl syn a vnuk mimo bývalého kolegy z divadla Ladislava Duška jediné spojení se světem.

Zdravotní problémy
Otec a syn měli k sobě velmi blízko i kvůli zdravotním problémům. Ty pana Františka začaly až po autonehodě v roce 2001, ale syn je měl od narození. Narodil se totiž jako nedoslýchavý.



Přečtěte si
jity
27. 11. 2016 • 17:16

Klišé nekliše, zkrátka děkuje se i na pohřbech. Co v tom hledáte za problém.

jity
27. 11. 2016 • 13:10

Tak osud se s panem Peterkou moc nemazlil. Synovi přeji hodně sil a aby jeho vzpomínky na otce byly ty nejlepší. Pane Peterko díky za vaše role, byly krásné a opravdové.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.