Bývalá přítelkyně herce Ivana Vyskočila: Krásná perníkářka z Malé Strany! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Bývalá přítelkyně herce Ivana Vyskočila: Krásná perníkářka z Malé Strany!

Lucie Ferencová a Ivan Vyskočil
Lucie Ferencová a Ivan Vyskočil (Foto Aha!: Martin Pekárek)

Blíží se čas sv. Mikuláše a s ním i charakteristická předvánoční atmosféra spojená s vůní perníků a vánočního pečiva. Pro Lucii Ferencovou (33) se však mnoho nezmění, perníkem je totiž obklopena po celý rok. Sama ho vyrábí, maluje a ve svém malostranském obchůdku i prodává. Nedělnímu Aha! půvabná perníkářka prozradila, co taková práce obnáší a co jde nejvíce na odbyt.

Perník podle historických předpisů
S nápadem vyrábět, malovat a prodávat vlastní perníky přišla Lucie loni v září. Ještě předtím prodávala perníky dovážené z Pardubic, ale dodávky časem vázly. „Rozhodla jsem se proto, že si budu tradiční český perník vyrábět sama,“ říká majitelka malostranského obchůdku. Recepty vytvořila společně s maminkou, která je i peče, a postupně je doladily do konečné podoby.

Čerpaly z historických pramenů, a i když se zpočátku nevyvarovaly chybiček, podařilo se jim vytvořit recept, jehož výsledek si zákazníci nemohou vynachválit. „S maminkou pečeme odmalička, vždycky jsme si zakládaly na rodinných tradicích. Podstatné bylo přijít na to, aby perník rychle netvrdl. Aby byl zkrátka chutný a dlouho vydržel. Ten náš se dá jíst i po devíti měsících,“ pochvaluje si Lucie, která zároveň prozradila, které suroviny a ingredience její perník obsahuje. Skládá se z medu, mouky, vajec, másla, cukru, kypřidla, skořice, kardamonu, levandule a směsi pepřů.



Nejvíce táhnou zvířátka
Zákazníci jsou nejen místní, ale do obchodu díky jeho umístění v centru Prahy zavítá také hodně cizinců. „Je to krásné, ale mám spoustu českých zákazníků, kteří se rádi vracejí. Těší mě, když přicházejí znovu třeba babičky, které si moje perníky oblíbily. Úžasní jsou také Slováci, kteří na tradici hodně dbají,“ říká Lucie. Na odbyt prý jdou nejvíce zvířátka a různé populární figurky. „Přiběhne děcko a bere si mimoně nebo sovy. Turisti mají zase rádi koně a vše, kde je napsáno Praha. A také figurky gingermanů. Mně osobně to docela vadí, protože moderními postavičkami se vytrácí smysl perníkářské tradice,“ dodává Lucie. Aby uspokojila co nejvíce zákazníků, musí mnohdy pracovat i v noci. Někdy vymaluje za den kolem dvou set perníkových figurek.

Lucie je bývalou přítelkyní herce Ivana Vyskočila, se kterým strávila tři roky společného života, a dodnes jsou přátelé. V jejím voňavém obchůdku však známý herec nikdy nebyl. „Již se nestýkáme, respektujeme přání našich současných partnerů,“ říká Lucie a dodává, že se s Ivanem rozešli již před sedmi lety. Před deseti roky se seznámili v metru a tenkrát prý vůbec netušila, že jde o známého herce.



Přečtěte si
lesnismes
21. 11. 2016 • 17:20

ta je cela Anife

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.