Ťukněte si s celebritou! Herečka Vlasta Chramostová slaví 90! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Ťukněte si s celebritou! Herečka Vlasta Chramostová slaví 90!

Vlasta Chramostová dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Vlasta Chramostová dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!

90. narozeniny dnes slaví herečka Vlasta Chramostová. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Jinou herečku s takovým kulturním a morálním přesahem, jaký představuje Vlasta Chramostová, v Česku nenajdeme. Členka ansámblu Národního divadla se nebála stát si za svým ideálem v těžkých dobách, i když jí to vzalo 20 let kariéry.

Vlasta Chramostová se narodila příznačného 17. listopadu, a to v roce 1926 v Brně. Vyrůstala u Moravského Krumlova v obci Skryje, jíž zničila stavba atomové elektrárny Dukovany. V Brně vystudovala konzervatoř a začala hereckou divadelní dráhu. Po válce tak jako jiní uvěřila lepším zítřkům, dříve než jiní ovšem iluzi prohlédla. I tak se debut před kamerou v roce 1949 odehrál v budovatelském filmu Velká příležitost.

Excelovala ovšem v divadle, do roku 1970 na prknech Divadla na Vinohradech, třeba jako Anna Karenina. Pak hrála ještě dva roky v Divadle Za branou, v němž režíroval Otomar Krejča. Do roku 1972, do nástupu tuhé normalizace, byla Vlasta Chramostová vyhledávanou filmovou herečkou, stačí zmínit režiséra Vojtěcha Jasného a komedii Až přijde kocour z roku 1963.

Jako filmová manželka Rudolfa Hrušínského byla v roce 1968 hlavní postavou Spalovače mrtvol podle románu Ladislava Fuchse, v režii Juraje Herze. Za kamerou stál Stanislav Milota, pozdější manžel Vlasty Chramostové.

S normalizací po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 se Vlasta Chramostová nesmířila. Projevilo se to v divadle i ve filmu, po podpisu Charty 77 musela zcela opustit jeviště i plátno. Vypořádala se s tím slavnými bytovými divadly, které pořádala se svým druhým mužem, kameramanem Stanislavem Milotou. Prvním manželem byl v 50. letech ředitel brněnského rozhlasu Bohumil Pavlinec, s nímž se brzy rozvedla.

Po změně poměrů, v roce 1991 se Vlasta Chramostová stala členkou souboru činohry Národního divadla. V 90. letech byla Vlasta Chramostová za dva filmy nominována na Českého lva. Šlo o snímky Jak zabít Sekala v režii Vladimíra Michálka a Kuře melancholik režírované Jaroslavem Brabcem. Z rukou prezidenta Václava Havla dostala v roce 1998 Řád T. G. Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. Vlasta Chramostová napsala a vydala své paměti. Ještě ve svých 87 letech hrála v seriálu České televize První republika. Nechyběla ani v Odcházení Václava Havla.



Přečtěte si
ararat
17. 11. 2016 • 08:52

GRATULACE

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.