Václav Klaus (75) má sakra slavného předka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Václav Klaus (75) má sakra slavného předka!

Bývalý prezident se ve stopách slavného předka nevydal.
Bývalý prezident se ve stopách slavného předka nevydal. (Foto Martin Přibyl)

Jméno exprezidenta zná dnes každý. Málokdo však ví, že jeho předek má své stále místo ve školních osnovách. Václav Klaus (75) je totiž vzdáleným příbuzným zesnulého malíře Mikoláše Alše (†61)!

S překvapivým odhalením přišla malířova příbuzná grafička Jiřina Pálková (69) v pořadu Potomci slavných na Blesk.cz. „Můj známý tvrdil, že si zjišťoval náš rodokmen a našel tam Václava Klause,“ prozradila Pálková, která se však s Klausem tváří v tvář nikdy neviděla.

Grafička sama patří mezi poslední přímé potomky Mikoláše Alše. „Měl čtyři děti, jedno zemřelo velice brzo, a pak měl Tomáše, Elišku a Marinu. Ta po tátovi pokračovala v malířství,“ vysvětlila rodinné poměry Jiřina s tím, že právě se svou tetou Marinou měla velmi blízký vztah.

„Umění není lehká záležitost, hlavně pro ženu. Rodiče byli proti, ale právě Marina mě podpořila,“ říká Pálková. Ostatně na vysoké noze si nežil ani její slavný předek. „On žil ve velice špatných poměrech, neustále se stěhoval za levnějším bydlením…,“ potvrdila grafička.

Alšovo dílo poté opatrovala právě dcera Marina. Ani ta však z obrazů svého otce neměla ani korunu. „Marina hrozně lpěla na tatínkových věcech, nechtěla je ani prodávat, aby si přilepšila na život. Chtěla vše po smrti věnovat muzeu, což se také stalo,“ dodala Pálková.



Přečtěte si
jiriforman
14. 11. 2016 • 22:25

Stejně jako Havel. A stejně tak dobrý by byl Schwarzenberg.

blackcatmilly
14. 11. 2016 • 16:19

Pokud našla ve svém rodokmenu jméno Klaus, jedná se o někoho jiného. Náš exprezident se totiž narodil se jménem Pružinskij a na Klausovy se rodina nechala přejmenovat až později.

havran2
14. 11. 2016 • 13:57

Klaus byl tak výborný prezident jako Gottwald nebo Zápotocký ! ! !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.