Trnka plná vitamínů: Připravte si čaj, víno nebo likér! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Trnka plná vitamínů: Připravte si čaj, víno nebo likér!

Z trnek si můžete připravit likér nebo víno.
Z trnek si můžete připravit likér nebo víno. (Foto ara)

Trnka je všelék. Pomáhá na trávicí nebo ledvinové potíže. Funguje i jako přírodní dezinfekce. Z plodů trnek si můžete vyrobit celou škálu nápojů od čaje až po víno. Výborná je také trnková marmeláda.

U trnek je výhodou, že pro léčivé účely můžete využít prakticky celou rostlinu. Listy pomáhají při ledvinových potížích. Květy trnky působí diureticky, tedy při potížích s močením. Plody posilují organismus, povzbuzují trávení, pomáhají při křečích, zvracení a průjmu. Bobulky trnky jsou cenným zdrojem vitamínu C, A, E, dále jsou bohaté na třísloviny a ovocné kyseliny.

Ideální doba ke sběru trnky je v našich podmínkách na přelomu září a října (ideálně po prvních mrazících). Pro trnky je typická trpká chuť, u řady receptů je proto dobré si výsledný produkt dostatečně osladit.

Recepty z trnky

Trnkový čaj plný vitamínů

Potřebujeme:

  • 2 lžíce rozmačkaných trnkových plodů
  • 3 dl vroucí vody
  • 1 lžičku medu

Postup: Plody zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme, plody vymačkáme, dosladíme medem a můžeme podávat.

Trnkový likér na dobré trávení

Potřebujeme:

  • 2 hrnky nasekaných trnek
  • 2 šálky medu
  • 6 tlučených hřebíčků (koření)
  • 1 lžičku skořice,
  • 3 tlučené badyány
  • půl lžičky tlučených fenyklových semínek
  • půl lžičky tlučených anýzových semínek
  • půl lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 1 litr domácí pálenky

Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme 1× denně 1 štamprli.

Trnkové víno na posílení organismu

Potřebujeme:

  • 2 šálky nasekaných trnkových plodů
  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • půl lžičky skořice
  • 6 tlučených hřebíčků
  • 4 tlučené badyány

Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme po štamprli denně.

Trnková marmeláda

Potřebujeme:

  • 1 kg trnek
  • 1/2 litru jablečné nebo hruškové šťávy
  • 1 kg krupicového cukru

Postup přípravy: Opláchnuté trnky povařte s trochou vody doměkka a protřete sítem. S cukrem a šťávou svařte na hustou zavařeninu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.