Zkuste léčivou moc kaštanů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zkuste léčivou moc kaštanů!

Kaštanová mast!
Kaštanová mast! (Foto: scom, ara)

Kaštany má každý rád, jsou příjemné do ruky, hezké napohled... a připomínají nám dětství. Nasbírejte je, i když už jste na zvířátka z párátek moc velcí, jsou to totiž velcí pomocníci v boji s neduhy. 

Kaštany, nebo chcete-li plody kaštanu koňského známého také  jako jírovec maďal, obsahují eskuletin, flavonoidy, saponiny a třísloviny. Pro léčebné účinky se využívá květ, vyloupaný plod a kůra. Kaštany sbíráme, když samy vypadávají z tobolek, květ od dubna do května a kůru brzy na jaře z mladých větviček.*Nálev z květů se používá při zánětu horních a dolních cest dýchacích, při zahlenění podporuje vykašlávání.


*Odvar z kůry rozproudí lymfu, zvyšuje elasticitu cévních stěn a je účinný při hemeroidech. Kaštan má také výrazné protizánětlivé účinky.
*Kaštanové gely pomáhají při bolestech kloubů a svalů. Příznivě působí i na křečové žíly, protože  zlepšují prokrvení.
*Kaštany také pomáhají zlepšit elasticitu pokožky a odstraňují celulitidu.
Tinktura z kaštanů
Budete potřebovat: 15 g kaštanů, ½ litru lihu
Postup: Jemně nastrouhané kaštany vsypeme do uzavíratelné láhve a zalijeme ½ litru lihu (nejlépe 50%, lze použít i slivovici). Za občasného protřepání necháme 3 týdny luhovat, poté přefiltrujeme a opět důkladně uzavřeme. Tato tinktura je vhodná zejména jako lokální mazání na klouby postižené revma a dnou.

Kaštanová mast z listů
Budete potřebovat: listy kaštanu a kokosový olej
Olej zahřejeme, nevaříme, pak přidáme listy kaštanu koňského a zahříváme je. Když jsou úplně hnědé, vyndáme je a olej s extraktem necháme vychladnout. Poté se vše přelije do sklenice. Tato mast je zvlášť účinná na křečové žíly na nohou.
Kaštanová mast z plodů
Budete potřebovat: kaštany, vodku, želatinu.
Kaštanovou tinkturu vyrobíme asi z 20 ks kaštanů. Nasekáme kaštany na malé kousky, zalijeme je 150 ml čisté 40% vodky a vložíme do uzavíratelné sklenice, ve které tinkturu necháme luhovat 1 měsíc. Každý den sklenici protřepeme.

Po měsíci tinkturu přecedíme. Potom uvaříme 3 sáčky želatiny. Když zhoustne a vychladne, přidáme k ní 150 ml připravené tinktury, 2 čajové lžíce levandulového oleje, lžičku kafrového a mrkvového oleje a vše rozmixujeme šlehačem, až vznikne celistvý krém. Mast skladujte v ledničce v uzavřené nádobě a spotřebujte do 3 měsíců.


Naberte si jich plnou kapsu
Lidoví léčitelé radí jednoduchý recept na problémy, jako je artróza, revma, bolesti páteře a hlavy. Vezměte kaštany do ruky a žmoulejte, válejte je po dlani jako meditační koule. Uvolňuje to klouby i zablokované svaly.

Pozor, jsou jedovaté
V lidových receptech se někdy radí používat kaštany i vnitřně, ale jedované opravdu jsou.  Obsahují jedovatý escin, který může při  předávkování způsobovat zvracení, křeče, kopřivku a v extrémním případě i narušení funkce některých orgánů, zejména ledvin a jater.  Nikdy nepijte odvar z plodů, vždy jen z květů.



Přečtěte si
hantomass@...
2. 11. 2016 • 15:50

Ještě o jednom způsobu léčby ucpaných dýchacích dutin kaštanem se neví. Sama jsem úspěšně vyzkoušela: Plod rozpulte a jemně nožikem naškrábejte 2 kopičky na hřbet dlaně. Pak je šňupnutím vpravte do obou nosních dírek. Před touto procedurou si připravte kapesníky, asi 1/4 hodiny Vám půjde zatuhnutý sekret z nosu, očí, možná i uší, ale ta nepříjemná čtvrthodinka stojí zato. Uvolní se Vám zatuhlá rýma v dutinách. Tento postup nepoužívejte, pokud se normálně bez problémů vysmrkáte. Já jsem se tím vyhnula proceduře s prorážením dráty v nemocnici a přestalo mě bolet ucho, které mě několik let předtím vždy při prochladnutí a větru pobolívalo. Aplikovala jsem to i malému synovi, když už chápal co má udělat a nikdy neměl zánět středního ucha. (Pozor - jedna kamarádka kdysi nepochopila postup a pokoušela se naškrábat tvrdou kaštanovou slupku - naštěstí se jí to nepovedlo, asi by si způsobila nepěkné poranění sliznice. Takže opatrně - ostatně jako se vším.

vizipa@...
2. 11. 2016 • 15:11

Proč dáváte k článku obrázky i jedlých kaštanů (Kaštanovník setý - Castanea sativa Mill.), když o nich ani čárka a článek je o Jírovci maďal nebo také kaštanu koňském (Aesculus hippocastanum) ????????????? vždyť tak matete čtenáře!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.