Veronika Žilková Můj život? Spousta radostí i krutých kopanců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Veronika Žilková Můj život? Spousta radostí i krutých kopanců!

Veronika patří mezi velké dámy českého showbyznysu. Výjimečná ale není jen svým hereckým uměním, ale také velkým srdcem.
Veronika patří mezi velké dámy českého showbyznysu. Výjimečná ale není jen svým hereckým uměním, ale také velkým srdcem. (: Alexander Malachovský, Dalibor Puchta, archiv, Foto pro obuv Reno)

Je řada lidí, kteří nemohou Veronice Žilkové přijít na jméno. Vadí jim především to, že v »nováckém« pořadu Tele Tele chrlí jedno sprosté slovo za druhým a se svými parťáky Michalem Suchánkem (41) a Richardem Genzerem (40) se s naprostým klidem naváží do politiků i dalších celebrit.

Jenže tahle dáma českého showbyznysu je známá ještě něčím úplně jiným, a to obrovským srdcem. Znáte snad nějakou jinou českou celebritu, která má tolik vlastních dětí, a neváhala si osvojit dvě další? Někoho, kdo se při takovém rodinném a pracovním zatížení stihne ještě věnovat pomoci handicapovaným lidem?

Zdvořilost od narození
Veronika Žilková se narodila 16. října 1961 v Praze. Předchůdcem jejího jména je pravděpodobně slovo Veraiconica, což je řeckolatinský výraz pro »pravý obraz«, který dokonale vystihuje její způsob života. Nesobeckost a pomoc druhým je totiž kromě skvělého herectví charakteristickým symbolem této na pohled křehké ženy. Veronika pochází z umělecké rodiny a její otec, Václav Žilka (†82), známý propagátor hry na flétnu mezi dětmi a mládeží, ji přivedl do souboru Chorea Bohemica. Právě otcova výchova se nesmazatelně vryla do života dcery. V rodině byla hodně zakódována první republika. U oběda vzal například lžíci první do ruky ten nejstarší a po polévce se muselo chválit. „Zdvořilost by měla být samozřejmostí. Značkové oblečení z vás značkového člověka neudělá,“ řekla v jednom rozhovoru Veronika. „Tatínek mě kdysi naučil, že když jdu třeba k bratrovi do pokoje, musím nejdřív zaklepat. Teď to dělají i moje děti. Pravidla jsou daná. Může se skákat a lézt po stropě, ale děti vědí, že když se vyspí, řeknou matce dobré ráno jako první,“ dodala.

Verunko, hlavně neměj děti!
Na rady své jednonohé babičky, o které s humorem sobě vlastním říká, že měla vlastně jen tři čtvrtiny babičky, však naštěstí nedala. Babička jí totiž radila, aby se nikdy nevdala, a když, tak ať proboha nemá děti! Sama Veronika skutečně tolik dětí, kolik nakonec má, neplánovala. Jako členka věřící rodiny dokonce uvažovala o tom, že vstoupí do řádu a stane se misionářkou. Pomoc druhým má zkrátka v krvi. Chtěla pomáhat lidem, pracovat v komunitě, starat se o problematické dospívající děti a lidi na okraji společnosti. A svůj sen si vlastně splnila, dnes je mluvčí občanského sdružení PROSAZ, které se věnuje pomoci handicapovaným a postiženým dětem.

Kariéra začala pádem
Pedagogova dcera se nakonec rozhodla pro herectví a po studiu na DAMU, přešla na divadelní prkna pražského Činoherního klubu, kde vystupuje dodnes. Její divadelní kariéra však měla mimořádný začátek. Dá se říct, že začala doslova pádem. „Ten nechtěný pád jsem zrealizovala už v roce 1982, kdy jsem spadla po schodech DAMU rovnou k nohám nynějšího ředitele Činoherního klubu Vladimíra Procházky, kterého doprovázel tehdy mladý režisér Ivo Krobot. Protože zrovna hledali záskok za Libušku Šafránkovou, zřejmě u svých nohou našli, co hledali, a já dostala za svůj skok záskok,“ vzpomíná dnes populární herečka, která má za sebou přes 400 filmových, televizních a desítky divadelních rolí. Její popularitu znásobilo i účinkování v recesistickém televizním pořadu Tele Tele, na kterém se podílela i autorsky.

Tohle jsou moji muži
Veronika Žilková byla dvakrát vdaná. Prvním manželem byl reklamní režisér Jiří Hanych. Tehdy bylo Veronice třiadvacet let. Garsonku vyměnila za větší byt a nadšeně budovala koupelnu. „Zapomínala jsem dát hadici od pračky do vany, takže jsem tak čtyřikrát do týdne vytápěla sousedy pode mnou,“ vzpomíná na manželské začátky v jednom z rozhovorů. Ještě před tím, než dokončila DAMU, si budoucí herečka pořídila za šedesát tisíc rozbitý a nepodsklepený domeček 1+1 v Suchdole. První manžel však domek opustil, protože jako »městský typ« toužil po jiném způsobu života. S druhým manželem, stavebním technikem Markem Navrátilem, který neměl s uměleckou branží nic společného, domek dobudovali. Posledním mužem, který se možná v budoucnu stane i hereččiným manželem (Veronika to však stále vehementně vyvrací) je umělecký ředitel Divadla Na Vinohradech a herec Martin Stropnický (50). Ten měl v roce 2005, krátce po jejím rozchodu s Markem Navrátilem, poslední rozvodové stání se svou bývalou manželkou. „S Veronikou jsme se dohodli, že se vezmeme. Jen bude trochu složitější najít vhodný termín. Při počtu členů naší rodiny má totiž obden někdo svátek nebo narozeniny. Taky musíme chodit se psem! A navíc bychom rádi zvolili nějaký měsíc, ve kterém jsme se ještě nebrali. Pár jich snad ještě zbývá,“ řekl Aha! Martin Stropnický.

Smrt tatínka a další strašná zpráva
Poslední dva měsíce nebyly pro Veroniku zrovna optimistické. Před měsícem jí totiž navždy odešel její milovaný tatínek Václav Žilka. Člověk, který byl známý především díky dlouholetému vedení zábavné školy hrou, nazvané Dřevěná píšťalka. Málokdo ví, že v roce 1961 nahrál známou znělku z rozhlasového pořadu pro děti Hajaja. Václav Žilka zemřel 13. dubna ráno v pražské střešovické nemocnici a jeho smrt poznamenala celou rodinu. Veronika Žilková ale v den otcovy smrti utržila další tvrdou ránu osudu – lékaři diagnostikovali jejímu nenarozenému chlapečkovi brániční kýlu.


Pavouk vztahů v rodině Veroniky Žilkové
Čtěte v dnešním 20.5. 2007 NEDĚLNÍM Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.