Ťukněte si s celebritou! Principál Semaforu Jiří Suchý slaví 85! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Ťukněte si s celebritou! Principál Semaforu Jiří Suchý slaví 85!

Jiří Suchý dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.
Jiří Suchý dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší. (Foto Aha! – Karel Kopáč, ara)

85. narozeniny dnes slaví principál Semaforu Jiří Suchý. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Divadelník, hudebník, textař, herec, básník, skladatel, spisovatel, filmař, grafik, výtvarník a divadelní režisér. To všechno jsou profese zakladatele divadla Semafor a spoluzakladatele Divadla Na zábradlí Jiřího Suchého.

Jiří Suchý se veřejnosti představil nejprve jako partner divadelníků Miroslava Horníčka a Ivana Vyskočila. Legendou se ale stal poté, co vytvořil v pražském divadle Semafor autorskou dvojici s Jiřím Šlitrem. Po Šlitrově smrti v prosinci 1969 se jeho hlavní divadelní partnerkou stala Jitka Molavcová.

Jiří Suchý není znám jen z prken, která znamenají svět. Objevil se i v mnoha filmech. Poprvé dokonce již ve svých 13 letech, byť se jednalo jen o kompars. Podílel se také na několika desítkách filmů, známé jsou snímky Člověk z půdy, což je první film, k němuž napsal scénář, nebo Kdyby tisíc klarinetů, kde byl nejen autorem námětu, scénáře a písňových textů, ale také představitelem jedné z rolí.

Na svém kontě má Jiří Suchý také desítky písní a zhruba pět desítek knih. Například Sto povídek aneb nesplněný plán, Vyvěste fangle, či Život není jenom legrace, i když většinou ano.

Původně pracoval v poválečném Československu jako grafik v ateliérech Propagační tvorba. Od 50. let se ale věnuje divadlu. Působil v Redutě, spoluzakládal Divadlo Na zábradlí a nakonec v roce 1959 založil Jiří Suchý spolu s Jiřím Šlitrem divadlo Semafor. V něm působí dodnes. V roce 2006 si vzal o 45 let mladší šatnářku v Semaforu Markétu Suchou, s níž se po šesti letech manželství rozvedl.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.