Přeučil a Hrušková: Přišli o 10 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Přeučil a Hrušková: Přišli o 10 milionů!

Manželé už se smířili s tím, že své miliony nikdy neuvidí.
Manželé už se smířili s tím, že své miliony nikdy neuvidí. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, Robert Klejch)

Bezmála deset milionů korun, o které přišli Jan Přeučil (79) a Eva Hrušková (64) kvůli důvěře v bankéře, bylo jen kapkou v moři. Náchodský podnikatel Alexander Dostál (71) podle verdiktu soudu připravil své klienty o téměř čtvrt miliardy.

Kauza, které se herečtí manželé stali součástí, když podnikateli svěřili své celoživotní úspory na zhodnocení, proběhla na jaře před třemi roky. „Měl přes tisíc lidí, jako my, ale nikoho nelákal. My jsme jenom viděli, jak pracuje dvacet let, a líbilo se nám to. Takže jsme to chtěli taky zkusit,“ vysvětlila deníku Aha! představitelka první černobílé Popelky, proč podnikateli svěřili své celoživotní úspory.

„Potom nám zničehonic všem napsal – já to ukončím, protože už to nevypadá dobře, a vrátím vám peníze do třicátého března... A oni ho pětadvacátého února zavřeli, protože po něm šla hospodářská kriminálka!“ svěřila herečka.

Za vším byla lákavá nabídka. „Banky ukládají peníze a z toho vám platí úroky, kdežto on měl malou kancelář, menší náklady, a proto vyplácel vyšší částky,“ vysvětlila princip podnikatelových aktivit. „A to se samozřejmě spoustě lidem nemuselo líbit. Tam měl své nepřátele,“ míní Hrušková. „On byl podvedený zřejmě i sám. Ono to právě není s jeho vinou úplně jednoznačné,“ připustila herečka.

A není v tom sama. „Nás byla spousta lidí, kteří prohlásili, že pana Dostála považují za nevinného. A taková nás je minimálně půlka,“ řekla Hrušková, která se s manželem po třech letech smířila s tím, že své peníze už nikdy neuvidí. „Klidně můžu vypadat jako naivka, ale já mu vinu nedávám. Byl to známý i maminky,“ dodala Popelka, pro kterou je prý mnohem důležitější láska mezi ní a Janem než miliony na kontě.

Soud mu prokázal 170 skutků
Krajský soud v Hradci Králové to ovšem viděl jinak než herečka. Loni v květnu uznal podnikatele vinným ve 170 skutcích s celkovou škodou 273 milionů korun a odsoudil ho na devět let do vězení. Podle obžaloby měl ale od více než osmi stovek lidí pod slibem vysokého zúročení (mělo činit 25 – 40 % ročně) vylákat 421 milionů korun. Policie ho dokonce původně podezírala z toho, že od 1700 lidí vylákal za osm let dohromady bezmála miliardu korun. Při šetření se ale zjistilo, že části klientů nevznikla škoda a část se k trestnímu stíhání se svou škodou nepřipojila.



Přečtěte si
ivoadler
30. 9. 2016 • 15:00

Honzo, kdy nám zase dáš nějakou dobrou radu do života?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.