Olympionička Věra Čáslavská (†74): Kde najde hrob? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Olympionička Věra Čáslavská (†74): Kde najde hrob?

Věra Čáslavská
Věra Čáslavská (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, ara)

Místo radosti, rodinné tragédie a možná smíření. To je Bělá pod Pradědem. Vesnička v Jeseníkách, kde měla rodina olympioniků Josefa Odložila (†55) a Věry Čáslavské (†74) chalupu. Místo, kde jejich syn Martin (42) připravil otce o život, i kde kněz provedl požehnání nad rakví slavné gymnastky. Uloží tam rodina i její urnu?

S vynikající sportovkyní se v pondělí veřejnost rozloučila v Národním divadle v Praze. Již minulý čtvrtek nechal její ostatky syn zpopelnit bez obřadu. „Krátce před západem slunce jsem v šumperském krematoriu vykonal Maminčinu poslední vůli a bez jakýchkoli obřadů nechal zpopelnit její tělo. Modlitbu a požehnání nad její rakví provedl místní katolický kněz před kostelem v Bělé pod Pradědem-Domašově,“ uvedl ve svém prohlášení. Kam uloží urnu s jejím popelem, rodina zatím nesdělila. „O takových věcech, jako je pořízení pomníku, je ještě příliš brzo uvažovat,“ uvedl Marek Brodský, mluvčí Českého olympijského výboru.


Slavín, Praha-Vyšehrad
Na vyšehradském hřbitově, jehož součástí je i Slavín – místo posledního odpočinku vynikajících českých osobností – odpočívají například legendární fotbalista Josef Bican (†88), krasobruslařka Hana Mašková (†22) či zakladatel českého sportu Josef Rössler-Ořovský (†63). „Co se týká možnosti uložení ostatků do Slavína, je to samozřejmě v první řadě záležitost rodiny,“ uvedl Marek Brodský.

Bělá pod Pradědem
Milenci, manželé i lidé, kteří se téměř nenáviděli. Oba však stejně milovali Jeseníky a okolí jejich nejvyšší hory Pradědu. Jaká je šance, že po smrti Věry Čáslavské dojdou smíru a budou odpočívat na stejném hřbitově, je velkou neznámou. Farář Kazimír Buba, který provedl požehnání nad rakví, Aha! řekl: „Uzavřel jsem s Martinem Odložilem dohodu, že na žádné otázky, týkající se jeho rodičů a rodiny, nebudu odpovídat.“

Černošice
Tady měla Věra Čáslavská rodinnou vilu, obec a její okolí milovala. Mohla by tu být pohřbena? „Tady rodina hrob nemá,“ řekl hrobník. Čáslavské kamarádi z místní hospody si myslí, že poslední místo odpočinku najde právě v Bělé pod Pradědem.



Přečtěte si
jity
14. 9. 2016 • 08:47

Čáslavská měla v hospodě kamarády? Že měla ráda přírodu chápu, ale pro kamarády si chodit do hospody?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.