Babička z Kouzelné školky Libuše Havelková: Přestala slyšet! Trpí záchvaty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Babička z Kouzelné školky Libuše Havelková: Přestala slyšet! Trpí záchvaty!

Jako babička z Kouzelné školky.
Jako babička z Kouzelné školky. (Foto Aha! – Pavel Machan, Marek Pátek, ara )

Vážné zdravotní problémy »uvěznily« Libuši Havelkovou (92) už přes rok a půl v pražském gerontologickém centru. Kvůli Meniérově nemoci, při které dochází k akutním záchvatům a ztrátě rovnováhy, oblíbená babička z Kouzelné školky přišla o sluch.

„Najednou mě chytne motolice, dostanu závrať, ztratím rovnováhu a sluch a v záchvatu končím na zemi,“ popsala deníku Aha! před čtyřmi lety Havelková. „Potom se mi sluch a rovnováha vždycky trošku upraví a já ze země vstanu,“ řekla tehdy herečka, která kvůli nemoci  musela skončit i v Kouzelné školce.

Nemoc rovnovážného ústrojí v uchu je neléčitelná a rozsah záchvatu nelze nikdy předvídat. Proto už před čtyřmi lety byl risk, že Havelková žila doma sama. Domov pro seniory tvrdošíjně odmítala až do léta 2014, kdy dostala záchvat, upadla a na zemi ležela celou noc. Byla samá modřina a nemohla se hýbat. Syn, muzikant Ondřej Havelka (61) ji tehdy odvezl do gerontologického centra se zaměřením na rehabilitaci. A tam Libuše Havelková podle informací Aha! pobývá dodnes. „Sluch se jí ale ještě víc zhoršil, téměř neslyší,“ řekl zdroj Aha! Meniérova nemoc
Onemocnění se projevuje zhoršením sluchu a vznikem akutních záchvatů se silným a velmi nepříjemným točením hlavy, které doprovází pocit tlaku a plnosti ucha. Závrať je obvykle tak prudká, že má postižený problémy s udržením rovnováhy, není schopen stát ani chodit. Poruchy sluchu se postupem času zhoršují. Po dlouhotrvajících opakovaných záchvatech může dokonce dojít až k úplné ztrátě sluchu.



Přečtěte si
ararat
14. 9. 2016 • 14:20

chaluge 13. 09. 2016 186....,zato ty Náno nezahraješ ani babu-jagu,neměli by na tebe kostým,možná by jsi si zahrála v pohádce dlouhý,široký a bystrozraký...tam by byla postava pro tebe

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.