Podzimní ovoce: Zavařujeme kdoule! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Podzimní ovoce: Zavařujeme kdoule!

Kdoule? Poklad našich babiček!
Kdoule? Poklad našich babiček! (Foto: ara)

Kdoule mají svou slávu za sebou, ale neuděláte chybu, když si na ně rozpomenete. Nejenže krásně voní, také mají pikantní chuť.

Co je kdoule zač?
Kdouloň  je keř nebo menší strom. Vykvétá o trochu později než ostatní ovocné stromy, protože pochází z teplých oblastí Střední Asie, kde je zvyklá na vyšší teploty a zdobí zahradu bílými či růžovými květy. Plody kdouloně jsou žluté a vzhledově se podobají trochu jablkům, i hruškám.

I poměrně malý strom může nést velké plody. Daří se mu ale jen v teplejších oblastech Čech a na jižní Moravě. Dříve bývaly kdouloně velmi populární a jejich sláva se s oblibou pikantních domácích zavařenin znovu vrací.  Pokud chcete kdoule česat, nespleťe si je s plody kdoulovce, okrasného keře, který kdouli připomíná. Jeho plody jsou ale výrazně menší. 


Pozor, syrové ne!
Utrhnout kdouli ze stromu a zakousnout se do ní? Ne, to opravdu nejde. Syrové kdoule jsou tuhé, kyselé, trpce svíravé. Tepelnou úpravou tyto vlastnosti ztrácejí, ovšem produkty z kdoulí je vždy třeba přisladit. Dozrávají v září a v říjnu a jejich zralost poznáme podle toho, že lze stopku lehce odtrhnout.

Plody obsahují pektin, kyseliny, slizy, deset procent cukrů, silice, třísloviny, provitamin A, vitamin C, skupinu vitaminu B, minerální látky – draslík, vápník, železo, měď, fosfor a zinek. Krájejí se na lupínky a suší se v sušičkách ovoce při 40 – 50 °C, skvělé jsou kdoulové marmelády.


Víte, že...
...ve starověkém Řecku patřila k rostlinám přiřčeným bohyni Afroditě, proto se věřilo, že plody kdouloně působí jako afrodiziakum? Jako symbol plodnosti se darovaly snoubencům.

Kdoulová maska na rozšířené póry
Budete potřebovat: 2 čerstvé kdoule, 200 ml 50 % alkoholu
Postup: Kdoule oloupeme a dužninu nakrájíme na plátky. Vložíme je do sklenice a zalijeme alkoholem. Necháme louhovat nejméně 14 dní a poté výluh slijeme přes sítko. Na pleť jej nanášíme vatičkou. Po ošetření postižených míst obličej omyjeme teplou vodou a nakrémujeme.
Kdoulová marmeláda
Budete potřebovat: 2 kg zralých kdoulí, 1 kg cukru, 1 balíček želírovacího přípravku. Marmeláda z kdoulí má typickou silnou sladkokyselou chuť a jedinečné aroma. Asi dva kilogramy zralých kdoulí omyjeme, přepůlíme a vyklepeme hnědá semínka. Ovoce překrájíme, podlijeme skleničkou vody a pod pokličkou rozdusíme. Vzniklé pyré propasírujeme přes síto. Slupky a jaderníky vyhodíme.

Získali jsme asi kilo a půl protlaku, který znovu přivedeme k varu. Přisypeme kilogram cukru s rozmíchaným jedním balíčkem želírovacího přípravku. Přidáním cukru se hmota vyčistí do čiré jantarové barvy Ještě vřelé opatrně plníme do sklenic, překlopíme na víčka.


Domácí kdoulový likér
Budete potřebovat: 1 l kdoulové šťávy (vylisujete v odšťavňovači), ½ kg cukru, 1 l konzumního lihu, ½ lžičky hřebíčku, ½ lžičky skořice.
Postup:  Ze zralých, omytých kdoulí bez jader v odšťavňovači vylisujeme jeden litr šťávy.

Ve skleněné nebo porcelánové nádobě s víkem necháme den odstát, čímž mírně nakvasí. Že čtyř decilitrů vody a cukru svaříme cukerný sirup, který smícháme s odstátým moštem, lihem a půl litrem vody, hřebíčkem a skořicí.
Macerujeme šest týdnů. Přes filtrační papír roztok přečistíme a přelijeme do lahví.

Tip: Kdoule krásně provoní prádlo, naše babičky je ukládaly do prádelníků.
Pozor: Semena obsahují toxický amygdalin. Před zpracováním je odstraňte.

Přečtěte si
baronessa
8. 9. 2016 • 18:30

Kdoulová pasta, kdoulový sýr, kdoulová marmeláda....receptů je fůra, ale jedno mají společné. Kdoule musí napřed přejít mrazem! Takže dávat tento recept v době, kdy panují tropické teploty, je naprostý nesmysl.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.