S Čáslavskou (†74) se rozloučí Eben! A další detaily pohřbu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

S Čáslavskou (†74) se rozloučí Eben! A další detaily pohřbu

1964 Čáslavská se pochlubila medailemi, které získala na OH v Tokiu.
1964 Čáslavská se pochlubila medailemi, které získala na OH v Tokiu. (Foto Aha! – Martin Přibyl, Daniel Černovský, ČTK )

Přesně za týden se sportovci, umělci i politici rozloučí v Národním divadle se sportovní legendou Věrou Čáslavskou (†74). Slavnostní akt svěřili členové Českého olympijského výboru moderátorovi Marku Ebenovi (58).

Už v těchto dnech se připravuje zajímavý a bohatý program. „Všichni jsme se shodli na tom, že je báječný nápad, aby na jevišti zazněly ukázky z Věřiných oblíbených oper, baletů i činohry,“ svěřil se Aha! předseda Klubu českých olympioniků veslař Oldřich Svojanovský (70).

 

Je nejlepší
Podle informací z kuloárů se taky již přihlásilo několik desítek řečníků ze všech oblastí života, kteří chtějí vyjádřit svůj vztah k oblíbené gymnastce. Vše by měl důstojně pospojovat právě jeden z nejlepších moderátorů Marek Eben.

 

Čestná stráž
O dalších podrobnostech pietního aktu se jedná právě dnes. Ale i tak je jasné, že se na jevišti Zlaté kapličky bude jako v podobných případech střídat čestná stráž. Zřejmě ne u rakve, ale u nějaké velké podobizny Věry Čáslavské. Poslední rozloučení začne 12. září v 10 hodin. Divadlo má už jednu zkušenost s podobnou akcí za sebou. V roce 2000 se zde konalo rozloučení s nejlepším atletem československé historie Emilem Zátopkem (†78).

 

Plátno na piazzettě pro veřejnost? 
„Jednáme i o tom, jak umožnit veřejnosti slavnostní akt sledovat. Předpokládáme, že do divadla se všichni nemohou vejít,“ řekl Aha! mluvčí ND Tomáš Staněk. Jednou z možností je podle našich informací piazzetta vedle divadla a velké plátno.

 

Poslední vůle Věry: Nemám ráda pohřby
Ještě zdravá a plná energie odmítla slavná gymnastka už dopředu státní pohřeb. Před 10 lety jasně řekla ne a hodila to i na papír. Buď měla ještě v živé paměti, jak se k ní stát choval, když podepsala 2000 slov nebo jí jen taková trachtace přišla prázdná a zbytečná. Čáslavská své počínání vysvětlila, když natočila dokument s režisérkou Olgou Sommerovou. „Zavolala jsem Olze, jestli by mi nenatočila requiem. Už jsem měla vybranou hudbu a všechno bylo připravený. Nemám ráda pohřby a nechtěla bych sužovat své dvě děti Radku s Martinem tím, že by tady museli organizovat nějaký akce,“ prohlásila Věra rázně. Natož pak aby akci organizoval stát.

Podle očitých svědků prý olympionička před lety dokonce písemně stvrdila, že po smrti nechce státní pohřeb. Její syn Martin Odložil považuje tuto listinu za jakousi poslední vůli své matky a hodlá ji za každou cenu dodržet.

 

Martin Odložil se zlobí: Matku zradili »přátelé«
Syn zesnulé Věry Čáslavské se rozhodl poprvé od smrti maminky promluvit. Vydal prohlášení, v němž zaútočil na Věru Sommerovou a Pavla Kosatíka, které matka považovala za přátele. „Tito lidé, místo, aby se za mámu modlili, rozhodli se myslet na sebe, a aniž by se obtěžovali souhlasem pozůstalých, oznámili její odchod do médií,“ píše Odložil. Zprávu o úmrtí považuje osobně za dobrou, protože se zbavila utrpení. „Byla tak silná a dala mi dost času se na její odchod připravit,“ tvrdí syn Čáslavské.



Přečtěte si
ararat
11. 9. 2016 • 11:52

chaluge 06. 09. 2016 09:33 NÁNO já nemusím ty osobo ze smrduté Prahy

ararat
9. 9. 2016 • 07:44

NÁNO TY MÁŠ NAJMUTO? A NA CO PROBŮH?nA VYČIŠTĚNÉ ZÁCHODKY SE VYSTAVUJÍ FAKTURY? NO TĚ PIC...NO TY JSI ´PICLÁ DO LEBENĚ....

-bello-
7. 9. 2016 • 00:55

ararat no je fakt, že já uzávěrky a nějaké faktury vůbec neřeším.na to mám najmuto , nerozumím tomu a nechci , nemám knedlíkárnu jako ty

ararat
6. 9. 2016 • 18:53

chaluge 06. 09. 2016 09:33 neboj Náno faktury vystaveny a uzávěrka udělaná...tak to tě trápit nemusí,ty zvední řit a mazej vyčistit a vydesinfikovat wc moje nervíky jsou naštěstí v pořádku,,což se o tobě říci nedá denně polykáš psychofarmaka,aby tě to udrželo při životě. -bello- 05. 09. 2016 22:29 Náno neboj na sjíždění jsi tady ty a netrap se z Caps lock,já nejsem na ty tvoje kecy zvědavá radit mi ty nemusíš,umím to i bez tebe hajzl-babo

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.