Smutná fakta o přátelství: Kolik máte kamarádů? Vydělte to dvěma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Smutná fakta o přátelství: Kolik máte kamarádů? Vydělte to dvěma!

Když se nám někdo líbí, chceme věřit, že je to vzájemné.
Když se nám někdo líbí, chceme věřit, že je to vzájemné. (Foto Shutterstock)

Až padesát procent přátelských vztahů není opětovaných, vykoumali vědci. Podle nich je v lidské přirozenosti si vztahy idealizovat a věřit, že když k někomu chováme náklonnost, bude ji opětovat.

Studie proběhla jednoduše: badatelé rozdali dotazník studentům, kteří se všichni potkávali na jednom z předmětů. Měli všechny ostatní ohodnotit na stupnici od 1 do 5 – »vůbec neznám« až »nejlepší kamarád(ka)«. A také měli odhadnout, jak naopak ten který člověk bude hodnotit je. Celková shoda byla zhruba padesátiprocentní, tedy v polovině případů své vztahy nehodnotili stejně.
„Lidé neradi slyší, že ti, které mají za přátele, je mezi své přátele neřadí,“ komentoval ve studii profesor Alex Pentland z Massachusettského institutu technologie.

Dalším aspektem je, že často chceme řadit mezi přátele populární nebo uznávané lidi ze svého okolí, ovšem ti nás třeba až tolik neznají – a naopak si mohou kamarády vybírat z širšího okruhu lidí.

No a v dnešní digitální době se vůbec definice přátelství mění. Kolik z »přátel« na Facebooku jsou vašimi skutečnými kamarády?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.