Tady se natáčela komedie Jak dostat tatínka do polepšovny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tady se natáčela komedie Jak dostat tatínka do polepšovny!

Jak dostat tatínka do polepšovny.
Jak dostat tatínka do polepšovny. (Foto Aha! – Martin Sekanina, Jiří Nováček, ara)

Nejen kvůli přírodě a skalám je Český ráj o prázdninách plný turistů. Táhne je sem i zvědavost na místa, proslavená ve filmech, zejména pak ta, kde trávil léto nezapomenutelný Tomáš Holý (†21) alias Vašek ze snímku Jak dostat tatínka do polepšovny.

Kdyby se Vaškova maminka v podání herečky Jany Preissové (68) se synem a Františkem Němcem (73) alias jeho tatínkem Lubošem skutečně vydala na skládačce z Prahy na proslavenou dědovu chalupu, musela by ujet téměř 90 kilometrů. Tak daleko je to do obce Dobšice, kde objekt dosud stojí a ani po 38 letech od natáčení se moc nezměnil.

Má jinou střechu, přibyl dřevěný přístřešek u vchodu do chalupy. A určitě by snesl pár dalších oprav. „Tady je ještě lavička, na kterou si sedla herečka Preissová, když támhle natrhala rybíz,“ ukázal spolumajitel chalupy Daniel Pajer, který s dalšími blízkými často naráží na zvědavé turisty.

Někteří prohlídku vzdají poté, co si tu přečtou ceduli s informací, že prostor snímá kamera a se zákazem vstupu s upozorněním na býka. „Když se ale návštěvník hezky usmívá, není drzý a je nálada, jako mám teď, tak se může podívat,“ řekl chalupář, kterému bylo šest, když se film natáčel. Režisérka Marie Poledňáková (74) ale využila jen venkovní prostory. Scény z vnitřku chalupy vznikaly na Barrandově.


Na nákup jezdili do Vesce
Zájmu turistů čelí i chalupa ve Vesci u Sobotky, která si ve filmu střihla krátkou, ale důležitou roli. Její štít byl kulisou obchodu se smíšeným zbožím, do kterého jezdil Vašík s tátou nakupovat. V době natáčení zela prázdnotou. „Tu chalupu jsem zdědila jako malá.

Bylo mi asi o tři roky víc než Tomáši Holému, když se natáčelo. Tehdy byla nevyužívaná a chátrala,“ řekla majitelka rekreačního domu Martina Mislová (49). Na začátku 20. století ale skutečně její chalupa krámkem byla. I když asi jenom rok...

Rovně mezi ploty
Moc lidí netuší, jak je to ve skutečnosti se zkratkou, po níž se Vašík s tatínkem vraceli z nákupu, protože vedla kolem skal a maminka o ní nevěděla. Sjíždí se na ni jako ve filmu u hospody rovně mezi ploty. Dlouhá je ale jen asi 50 metrů. Na jejím konci je restaurace s penzionem, který tu stojí od roku 2007 a nese podle filmu název »Polepšovna«. Cestička je dnes na rozdíl od filmu vyježděná.


Hrob byl skutečný
Aha! vyhledalo i místo, kde se natáčela scéna Vašíkova dědečka při zalévání květin na hrobu babičky během hry na stopování. Hrob je skutečný a leží na okraji hřbitova v Hrubé Skále. Oproti filmu je na něm náhrobní kámen a deska. Údajně tu má své blízké režisérka Marie Poledňáková.

Víte, že...
...při premiéře na Štědrý večer 1978 sledovalo film asi 89 % domácností, které měly televizor?
...to z něj udělalo jeden z nejsledovanějších pořadů v dějinách televizního vysílání u nás. Tehdy byly ovšem jen dva kanály.
...sledovanost se dodnes pohybuje mezi 1,6 až 2 miliony diváků při každé repríze?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.