Ťukněte si s celebritou! Zpěvák Petr Bende slaví 39! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ťukněte si s celebritou! Zpěvák Petr Bende slaví 39!

Petr Bende dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Petr Bende dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (archiv PB)

39. narozeniny dnes slaví zpěvák Petr Bende. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

V pěti letech, kdy od svých rodičů dostal svoji první bicí soupravu, se začala rodit hudební kariéra kluka z malé moravské vesničky Újezd u Rosic Petra Bende. Otec Petra Jano je profesionální muzikant, s různými kapelami projel celou Evropu a tato skutečnost byla určitě velkým podnětem pro nasměrování Petrova budoucího života a jeho hudební kariéry.

Petr absolvoval osm ročníků ZUŠ ve Velké Bíteši, obor klavír, hudební teorie a orchestrální hra. Navštěvoval také soukromé hodiny hry na bicí nástroje u profesora Pavla Šumpíka v Brně. K těmto nástrojům, které začal Petr postupně zvládat přibyla ještě kytara a foukací harmonika.

Mladý muzikant začal svoji profesní dráhu ve třinácti letech úspěchem v konkurzu na místo bubeníka ve skupině Svěrák 3. S touto kapelou a později také se skupinami Extáze a především Carmen na postu bubeníka a zpěváka absolvoval stovky vystoupení.

Z mladého muzikanta se stal skladatel, textař, multiinstrumentalista, zkrátka člověk, který propadl hudbě, podřídil jí vše a začal bojovat o své místo na slunci. Na své cestě k posluchačům a k veřejnosti prošel v roce 1996 vítězstvím v soutěži Zlín talent v kategorii zpěvák. V roce 1997 působil jako stage technik na tour Janka Ledeckého „Na křídlech peagasů“, kde připravoval kytary a bicí.

Byl také finalistou Mladé písně Jihlava 2000, finalistou Porty 1900 – 2000, účastníkem Zahrady 1999 – 2000 a v roce 2002 zvítězil v soutěži hudebních skupin Mohelnice. Se svojí původní skupinou a s kamarády Radkem Jelínkem, Pavlem Schützem, Milošem Bazalou a Karlem Nováčkem vystupoval na mnoha hudebních festivalech, samostatných koncertech, v klubech a jako předkapela skupiny Kamelot, s novým složením skupiny později jako předkapela skupin Fleret, No Name a Čechomor.

Známostí a skutečným průlomem Petra Bende do českého hudebního dění je v červnu 2005 stříbrná pozice v soutěži Česko hledá SuperStar! Tomuto obrovskému úspěchu a potvrzení několikaleté práce, úsilí a víry předcházelo osm nezapomenutelných měsíců v soutěži. Debutové album Petra Bende vyšlo 7. listopadu 2005. O měsíc později se Petr stal Skokanem roku v anketě Zlatý Slavík 2005 skokem z 109. na 9. místo. 2. června 2008 se oženil s přítelkyní Zuzanou Hanačíkovou. Petr také účinkoval v taneční soutěži StarDance.

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.