Ťukněte si s celebritou! Prezident USA Barack Obama slaví 55! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Ťukněte si s celebritou! Prezident USA Barack Obama slaví 55!

Barack Obama dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.
Barack Obama dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší. (Foto: ara)

55. narozeniny dnes slaví prezident USA Barack Obama. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Barack Obama se narodil 4. srpna 1961 v Honolulu na Havajských ostrovech. Jeho otec, též Barack, byl původem z Keni, matka Američanka. Když byly dítěti pouhé dva roky, rodiče se rozvedli. Matka se později provdala za Indonésana, a tak malý Barack strávil čtyři roky svého života v Jakartě.

V deseti letech se Obama vrátli na do Honolulu, kde žil u prarodičů z matčiny strany. Po střední škole nejprve dva roky studoval v Los Angeles a později nastoupil na newyorskou Columbia University, kde vystudoval mezinárodní vztahy.

Jeho následná práce však měla s oblastí mezinárodních vztahů málo společného, od roku 1985 pracoval v Chicagu pro organizaci starající se o zlepšení životních podmínek tamních chudých. Zároveň si také doplňoval vzdělání, když nastoupil na právnickou fakulty Harvardské univerzity. Dokončil ji s červeným diplomem.

Dne 4. listopadu 2008 zvítězil v prezidentských volbách, když porazil republikánského kandidáta Johna McCaina.

Obama je od roku 1992 ženatý, se svoji manželkou Michelle dvě dcery, Maliu a Natashu. O svém soukromém životě hovoří poměrně otevřeně, přiznal například, že jako teenager zkusil nejen marihuanu, ale i kokain. To je daleko od vyjádření Billa Clintona, který kdysi prohlásil, že trávu sice kouřil, ale nešlukoval.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.