Přijde návrhář Laffita o střechu nad hlavou? Na jeho hvězdárnu je vypsaná EXEKUCE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Přijde návrhář Laffita o střechu nad hlavou? Na jeho hvězdárnu je vypsaná EXEKUCE!

Laffita musí mít v domě samozřejmě i velkou šatnu.
Laffita musí mít v domě samozřejmě i velkou šatnu. (David Kundrát)

Velká chlouba. Tou je pro kubánského návrháře Osmany Laffitu (51) jeho dům. Na secesní hvězdárnu v Nižboru, která prošla v posledních letech pod jeho dohledem vekou rekonstrukcí, je ale vypsán exekuční příkaz k prodeji.

Mezinárodně uznávaný návrhář, jenž oblékal Ivanu Trump (67), thajskou princeznu Ubol Ratana nebo i Dagmar Havlovou (63), se do domu zamiloval během výletu před několika lety.

Splněný sen
„Nad řekou jsem uviděl stavbu se zelenou kopulí. Tak jsme se šli podívat, co to je a jak to tam vypadá. Moc se mi ten dům, tedy vlastně hvězdárna, líbil. Řekl jsem, že ho chci. A za tím jsem si tvrdě šel,“ svěřil před časem Osmany. Trvalo to necelý rok, návrhář se domluvil s původní majitelkou a v roce 1999 byl objekt jeho. Začala náročná rekonstrukce, během které kubánec vybudoval z domu romantické místo. „Od té doby ji krůček po krůčku, korunu po koruně, rekonstruuji. Jde to po kapkách, ale baví mě to,“ svěřil návrhář. Podle informací Aha! je však na jeho honosně opravenou hvězdárnu nařízena exekuce.

Žádný strach
„Je to už snad dvacet let staré. Máte pravdu, že je to stále v katastru zapsané, ale my to neřešíme,“ svěřil Aha! Laffitův »manžel« Guy Pascal Gheysens. „Nebojíme se, že by mu to mohl někdo sebrat, vůbec se o to nezajímáme,“ dodal Guy, jenž je jednatelem firmy, který hvězdárnu v Nižboru vlastní.

 

Kuchyně plná vychytávek
Secesní dům z roku 1908 zrekonstruoval, při řešení interiéru se nechal inspirovat kubánským koloniálním stylem. Ten převládá i v kuchyni, kterou si navrhl sám. „Je plná zajímavých vychytávek, protože všechno musí být schované, aby tu byl rychle pořádek,“ prozradil. Skříňky jsou z masivního dubu, dřez z jednoho kusu mramoru dovezený z Francie. „Kuchyň musí být velká, protože se tu pracuje. Udělal jsem ji podobnou, jakou má moje maminka doma na Kubě,“ prozradil v pořadu TV Barrandov. 

Pracovna a showroom
Poslední patro hvězdárny je navržené v otevřeném prostoru. Ve výklenku je pracovní kout. Vyvýšené části dřevěným schodem dominuje pohodlná sedačka. „Když mi přijde klientela, mám po ruce aspoň modely, které navrhuji, a ještě si u toho mohou vypít kávu nebo čaj,“ vysvětluje s tím, že jde vlastně i o jakýsi showroom.

Bar v kopuli
Až úplně nahoře v hvězdářské kopuli by bylo krásné místo pro tajemnou místnost s dalekohledem. „Ne, tam bude bar. Tam budu nejčastěji,“ smál se nedávno Laffita.

Šatník
Pro oblečení vyhradil velký pokoj. „Když se oblékám, tak rozházím půlku skříně,“ smál se. Zvláštní oddíl je vyhrazen pro kravaty, motýlky. Mikiny, saka, trika, kalhoty – všechno má své místo. I boty, které skládá podle barev. Oblečení nesyslí, většinou po sezoně jde část šatníku do světa. „Dávám je faráři, aby to rozdal mezi potřebné,“ zmínil před časem pro Magazín Blesku. A když je doma, chodí prý v teplákách.



Přečtěte si
-bello-
2. 8. 2016 • 01:02

Je mi jedno, koho oblíkal, resp. kdo se navlíkl do jeho modelů.Jsou příšerný, mně se nelíbí a nějaká Ivanka Trump nebo Veškrnová nejsou pro mě arbitrem módy.Že prosperuje je mi záhadou, ale holt stačilo pár šatů Trumpové a bylo . Lafita je magor s tygrem v kleci.

eisenbieger
1. 8. 2016 • 22:09

Teplej s vymrdavaci slovenou a baraken na vesnici

brunos
1. 8. 2016 • 20:42

Padesát ran řeznickou holí přes jeho teplý hřbet a deportovat na Kubu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.