Zpěvák Richard Tesařík (70): Rodiče ho počali v tanku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zpěvák Richard Tesařík (70): Rodiče ho počali v tanku!

Richard Tesařík
Richard Tesařík (Foto Aha! – Karel Kopáč, ara)

Karviná, Rybitví, Jedeme do Afriky, Jó já jsem srab. Kdo by neznal hity legendární české kapely Yo Yo Band, kterou před více než čtyřiceti lety založili bratři Richard a Vladimír Tesaříkovi! Richardova cesta k hudební slávě ale nevedla přímo – dělal kulisáka, myl okna a u toho hrál s kapelou. Vyrůstal v pražských Dejvicích a právě odtud znal mnoho z těch, kteří jeho kamaráda a spisovatele Petra Šabacha inspirovali k napsání knížek a objevili se ve slavných filmech, jako jsou Pelíšky, Pupendo či Občanský průkaz.

O tátovi, který byl generálem a hrdinou SSSR, se toho psalo už hodně. Ale méně už o tom, že vaše babička byla operní pěvkyně. Hudební geny tedy máte v rodině, že?
„To ano, babička zpívala ve vinohradském divadle. Ale matka zpívala líp, i když se tomu nikdy nevěnovala. (směje se) A otec zpíval taky. Měl krásný basbaryton a pamatuju si, že když si začal zpívat v koupelně, bylo to slyšet všude a my se za to s bráchou strašně styděli. Naštěstí nebýval moc doma.“ (směje se)

Kdy jste vlastně začal zpívat vy?
„Zpíval jsem odmalička, ale nechodil jsem do žádného sboru ani do hudebních škol. Všechno, co umím, jsem se později musel naučit sám. Jako kluci jsme dělali atletiku a na zpěv už by ani nebyl čas.“

Vaše cesta k hudbě nevedla přímo. Jak se vlastně stalo, že jste s bratrem Vladimírem pracovali v divadle jako kulisáci?
„Měli jsme kamaráda, který dělal kulisáka v Národním divadle. Když jsem se vrátil z vojny a nechal jsem školy, tak jsem nevěděl, co dál. Zeptal jsem se ho, zda je tam volný místo. Bylo. Tak jsem nastoupil v září 1969. Když jsem tam už byl a bráchu vymetli z Rudý hvězdy, tak šel dělat kulisáka taky. Cvičil tam na klavír, vždycky vyběhl na provaziště, zatáhnul za provazy a zase běžel do zkušebny. (směje se) Zůstal jsem tam čtrnáct let. Brácha měl problém se zády, byl na operaci ploténky, tak dělal vrátnýho. Já jsem pak odešel a živil jsem se mytím oken. Až po revoluci jsem šel na volnou nohu.“

Jak vlastně vznikl nápad založit Yo Yo Band a proč právě tento název?
„S bráchou jsme o kapele uvažovali dlouho. On uměl skládat hudbu, já psát texty. Název vznikl vlastně náhodou. V 70. letech by nám cizí jméno nepovolili, všichni se museli přejmenovávat. A pak někdo řekl jojo. Přidali jsme k tomu band a začali se psát s Y, protože se nám stalo, že nás jinak četli žožo. Kupodivu nám to prošlo. Ale třeba Ondřej Hejma, který s námi několik let hrál, měl pak s názvem Žlutý pes problém, ten se nelíbil. Nakonec se jmenovali Hudebně zábavná skupina Ondřeje Hejmy, a i s tím měl potíže. Dlouho přemýšleli, než mu to povolili.“

Rozhovor v plném znění si můžete přečíst v tištěném Nedělním Aha!.

Otec zpěváka Richarda Tesaříka (70) byl generál Richard Tesařík (†51), Hrdina Sovětského svazu. Zúčastnil se několika vítězných bitev 2. světové války, při jedné z nich byl těžce raněn a přišel o oko. S maminkou, která pracovala jako zdravotnice, se seznámili v lágru a brali se na frontě. „Vždycky říkám, že mě dělali v tanku,“ směje se Richard. Za minulého režimu byl otec zatčen a uvězněn. Později jej potkaly problémy s alkoholem, měl anginu pectoris a bral nitroglycerin. Zemřel náhle, na infarkt, na večírku na chatě. Po jeho smrti se starší syn Richard staral o maminku trpící depresemi. Další rána jej potkala v roce 2003, kdy jeho bratr Vladimír spadl z kola. Zdánlivě banální úraz však měl fatální následky – Vladimír se už neprobral z umělého spánku a zemřel. Richard Tesařík je ženatý, má dva syny, z nichž starší Štěpán je bývalý vrcholový atlet. Kromě koncertování s Yo Yo Bandem hraje v muzikálech (např. Hamlet, Tajemství, Mauglí, Robin Hood), v seriálu Ohnivý kuře, učí na Mezinárodní konzervatoři Praha a chystá se na benefiční koncert na zámku Zahrádky Noc s hvězdami, který proběhne v sobotu 6. 8. 2016. Výtěžek bude věnován na obnovu vyhořelého zámku Zahrádky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.